Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Existuje možnost zbavit se vyživovací povinnosti na dítě? Matka ještě nenarozeného dítěte mi říká, že se o dítě nebudu muset vůbec zajímat, zaprvé bych vůbec nechtěl, aby si ho nechala, no přemluvit ji nevyšlo. Bojím se, že teď říká, že výživné nechce, ale třeba by ho po mě chtěla vymáhat později.

Existuje možnost sepsat s ní například smlouvu o tom, že se ona zřekne výživného a zbavuje mě rodičovské povinnosti?

 

ODPOVĚĎ:
Dokud není určeno Vaše otcovství (nejste uveden jako otec v rodném listě dítěte), nemáte vůči dítěti žádné povinnosti (vyživovací povinnost), ale ani práva (právo pečovat o dítě a stýkat se s ním). Matka dítěte se ale nemůže platně zříci výživného ani Vás zbavit rodičovské odpovědnosti - zbavit rodičovské odpovědnosti by Vás mohl z vážných důvodů jen soud. I kdybyste s ní sepsal dohodu o tom, že se matka zříká výživného, byla by taková dohoda neplatná. Pokud si to matka rozmyslí a bude po Vás chtít žádat výživné, k určení Vašeho otcovství může dojít kdykoliv v budoucnu - pro určení otcovství nejsou (na rozdíl od popření otcovství) stanoveny žádné lhůty. Matka dítěte tedy může za pět, deset nebo i patnáct let podat k soudu návrh na určení Vašeho otcovství a pokud bude Vaše otcovství určeno, vymáhat po Vás výživné, a to až tři roky zpětně. Této situaci bohužel nijak zabránit nemůžete.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.