Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Syn, 22 let, vedený v evidenci uchazečů o zaměstnání na Úřadu práce ČR. Nepobírá žádné dávky, nemá opracovaných 100 dní. V současné době je nemocný a momentálně není schopen pracovat, je hospitalizovaný, kde teprve bude stanovena diagnóza. Hospitalizace cca 6 týdnů a pak se uvidí. Bydlí se mnou (matka).

Chtěla bych vědět, zda a jak si může zažádat nás jako rodiče o výživné přes soud. A požadovat i po otci (jsme rozvedení). Nevím jak to bude možné  připadat i možnost zažádání invalidního důchodu. Takže já ho živím, což považuji za automatické. Co otec? Jaké kroky by syn měl udělat? Kde vyhledat pomoc. Děkuji Pavlína.

 

ODPOVĚĎ:
Vyživovací povinnost rodičů vůči dítěte trvá do té doby, dokud dítě není schopné živit se samo. Vyživovací povinnost rodičů tedy zpravidla končí v době ukončení studia a nástupu dítěte do zaměstnání. Jestliže je Váš syn nyní nemocný, není momentálně schopen pracovat a nemá ani žádný jiný příjem, může vyživovací povinnost rodičů trvat. Doporučuji, aby Váš syn nejprve kontaktoval svého otce a pokusil se s ním na výši výživného dohodnout. Pokud dohoda s otcem nebude možná, může Váš syn podat k okresnímu soudu v místě otcova bydliště návrh (žalobu) na určení výživného. Vzory takového návrhu najde k dispozici na internetu nebo mu s jeho sepsáním mohou pomoci například pracovníci občanských poraden, které nabízejí bezplatné právní poradenství ve větších městech. Výživné je možné požadovat jen od data podání návrhu, nikoliv zpětně. Bude pak záležet na rozhodnutí soudu, jak celou situaci posoudí a zda návrhu Vašeho syna vyhoví či nikoliv – v době, kdy budou soud o návrhu rozhodovat, může být situace Vašeho syna jiná než nyní.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.