Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.00 (2 hlasů)

Manžel mě 30.6.2019 opustil - těhotnou a s dvěma dětmi. Mám poradce a vypracováváme dohodu o péči o dětech, kde potřebuji stanovit alimenty a to urychleně, dokud mu to nová přítelkyně nevysvětlí. Jedná se mi o to, že manžel je OSVČ, tudíž jsme vzali jeho daňový základ a přiznání 2018, odečetli zaplacenou daň a toto jsme použili jako příjem.

Je to správně? Potom má s. r. o. , je založena během manželství, je jediný společník. Pro účely alimentů postačí uvést vlastní kapitál společnosti? Je mi jasné, že pokud se nedohodneme a půjdeme k soudu, tak se hodnota společnosti určí tam, ale rada bych se dohodnula a vycházela z alespoň trochu reálných čísel. Dá se z těchto údajů vycházet i při "pokusu" o majetkové vyrovnání? Nebo jak to funguje při vyrovnání OSVČ a s. r. o. ? Předem vám strašně moc děkuji za odpověď, snad je to trochu srozumitelné, není mi úplně nejlépe.  

 

ODPOVĚĎ:
Při určování výše výživného u OSVČ se vychází z údajů uvedených v daňovém přiznání. Dosažený zisk (čistý příjem) se určuje z rozdílu mezi ročními příjmy a výdaji. Záleží tedy na tom, zda Váš manžel uplatňuje reálně vynaložené výdaje nebo paušál. Zjednodušeně lze tedy zisk (příjem) OSVČ skutečně vypočítat tak, že od příjmů odečtete výdaje (reálné nebo uplatňované paušálem), zaplacenou daň a výsledek vydělíte číslem 12.
Co se týče vlivu s. r. o. na výši výživného, kapitál společnosti do dohody či návrhu na určení výše výživného samozřejmě uvést můžete, ale pokud celá záležitost dojde k soudu, soud bude při posuzování vlivu s. r. o. na výši výživného vycházet z reálného obratu této společnosti. Vyžádá si tedy účetní doklady, rozvahy a závěrky, je možné, že stanoví také soudního znalce, aby vyčíslil zisk a ocenil majetek společnosti. Pro stanovení výživného je totiž podstatné, zda vůbec a v jakém rozsahu může obchodní podíl přinést jeho vlastníkovi v konkrétním období příjem. Obdobným způsobem bude soud postupovat i při majetkovém vyrovnání.  

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.