Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Je mi 23 let, do minulého měsíce jsem byla studentkou denního studia na VŠ, nyní jsem studium přerušila v rámci UDR (uznané doby rodičovství) na 3 roky. Můj otec má soudem přiřknuté výživné na mou osobu ve výši 1500, -, které jsou mu exekučně strhávány z invalidního důchodu. Nyní se domáhá zastavení výživného, bylo mi ovšem sděleno, že v případě, že můj příjem mi nedovoluje se o sebe postarat, jeho povinnost vůči mě automaticky nezaniká.


Můj příjem je pouze rodičovský příspěvek ve výši 4300, - nicméně žiji s otcem dítěte ve společné domácnosti. Zde je však veliké ALE, my spolu pouze sdílíme domácnost, domluvili jsme se tak kvůli výchově syna, on mě nijak neživí, nejsme partneři, přispívá na syna, ale mě nic nedá a nechce dát - mám šanci dál dostávat alimenty? Nebo se jeho příjem automaticky započítává do mých, protože sdílíme domácnost?
Dále se chci zeptat, jaký by musel být můj příjem abych již na alimenty nárok neměla?
Děkuji za odpověď, Jana.

ODPOVĚĎ:
Vyživovací povinnost rodičů vůči dítěti trvá do doby, dokud dítě není schopné se samo živit. Tato doba zpravidla končí s ukončením studia a nástupem dítětem do zaměstnání. Samotná skutečnost, že máte nyní nárok na rodičovský příspěvek a případné další dávky spojené s narozením dítěte a péčí o ně (porodné, přídavek na dítě), ale ještě nemusí znamenat, že jste schopná se sama živit a nemusí tedy automaticky znamenat zánik vyživovací povinnosti Vašeho otce vůči Vám. Pokud se Váš otec přesto bude chtít od vyživovací povinnosti vůči Vám oprostit, bude muset podat k soudu návrh na ukončení (zrušení) vyživovací povinnosti. Soud pak bude zkoumat, zda v současné době (ne) jste schopná živit se sama. Pokud by soud došel k závěru, že jste schopná se živit sama, vyživovací povinnost Vašeho otce skončí, v opačném případě bude pokračovat.
Váš otec ale není jediný, kdo by Vám měl poskytovat výživné. Předpokládám, že Váš partner je otcem syna a je jako otec uveden v jeho rodném listě. V takovém případě má vůči synovi vyživovací povinnost a měl by Vám přispívat na jeho výchovu a výživu – platit na syna výživné. Pokud tak nečiní a dohoda s ním není možná, můžete podat k soudu návrh (žalobu) na určení výživného. Vzory takového návrhu najdete k dispozici na internetu nebo Vám s jeho sepsáním mohou pomoci pracovníci orgánu sociálně-právní ochrany dětí (tzv. OSPOD) případně pracovníci občanských poraden, které nabízejí bezplatné právní poradenství. Návrh se podává k okresnímu soudu v místě synova bydliště, za jeho podání se neplatí žádný soudní poplatek.
Váš partner ale nemá vyživovací povinnost jen vůči Vašemu synovi, ale po dobu dvou let od synova narození také vůči Vám jakožto neprovdané matce (ve svém dotazu neuvádíte, kolik let je Vašemu synovi). Pokud tedy Vašemu synovi ještě nebyly dva roky, měla byste po svém partnerovi požadovat nejen výživné pro syna, ale i pro sebe. Pokud se s partnerem na výši výživného nedohodnete, budete se muset opět obrátit na soud.
Soud ohledně případného zrušení vyživovací povinnosti Vašeho otce by v takovém případě přihlížel i k tomu, že má vůči Vám vyživovací povinnost nejen Váš otec, ale právě i Váš partner. To, jak vysoký byste měla mít příjem, abyste na výživné od otce měla stále nárok, nelze jednoznačně říci – záleží na tom, zda jsou Vaše příjmy dostatečné pro úhradu Vašich životních nákladů.  

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.