Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Krajský soud zvýšil výživné bývalému manželovi na zletilou dceru. Ten se zvýšením nesouhlasil, podal odvolání a dceři zasílá původní částku, ne tu zvýšenou. Nám pořád tvrdí, že zvýšení je neplatné, protože podal odvolání. Má ještě doplatit čtyři měsíce zpětně, ale proti tomu se taky odvolal. Jak to tedy je? Děkuji, Martina

ODPOVĚĎ:
Podání opravného prostředku (odvolání) nemá odkladný účinek u rozsudků, které jsou tzv. předběžně vykonatelné. Podle § 162, odst. 1 občanského soudního řádu jsou předběžně vykonatelné rozsudky odsuzující k plnění výživného (nebo pracovní odměny) za poslední tři měsíce před vyhlášením rozsudku. Výslovně tuto otázku řešil nález Ústavního soudu, sp. zn. I. ÚS 1928/11 ze dne 6.11.2013, podle kterého rozsudky odsuzující k plnění výživného jsou předběžně vykonatelné ze zákona (dle výše uvedeného ustanovení občanského soudního řádu), pročež tuto skutečnost není nutné výslovně uvádět ve výroku takového rozsudku. I Nejvyšší soud ve své ustálené rozhodovací praxi opakovaně dospěl k závěru, že rozsudky odsuzující k plnění výživného jsou předběžně vykonatelné, tzn. lze je vykonat bez ohledu na právní moc. Doporučuji tedy na tuto skutečnost bývalého manžela upozornit a požádat ho, aby hradil výživné ve výši, kterou stanovil krajský soud.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Pokud otec dítěte podá odvolání proti zvýšení výživného, musí od rozsudku do rozhodnutí odvolacího soudu platit už navýšené výživné?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.