Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Jsem samoživitelka, mám tři děti, 12 letá dvojčata a dnes (30.03.2018) již 17 letého syna Radka. Radek v patnácti letech přestal chodit do školy, nejdříve byl na učebním oboru s maturitou a pak na učebním oboru, ale pro záškoláctví byl ze školy vyloučen 06/2017. Je s ním špatná domluva, chodil domů pozdě v noci, na mé rady a prosby a zákazy téměř nereagoval.

Byla jsem bezradná a došlo to tak daleko, že jsem požádala soud o ústavní výchovu. Bývalý manžel s tím nesouhlasil, začal víc spolupracovat a synovi našel brigádu. Vypadalo to nadějně, návrh jsem tedy stáhla. Radek nastoupil do práce, ale vydržel tam jen do začátku ledna 2018. Mzdu dostal tedy pouze 2x, za říjen to bylo pouze 2.300 Kč a za leden 1.800 Kč. Z toho jsem mu zaplatila zdravotní pojištění (dnes již 1.655 Kč) a na jídlo a žití mi nezbylo téměř nic. Výživné na Radka jsem dostala naposledy 10/2016. Bývalý manžel tvrdí, že pokud je syn nezodpovědný a nepracuje, že mu povinnost platit výživné zaniká. Musím syna živit a ještě k tomu platit jeho sociální a zdravotní pojištění sama? 02/2018 snad nastoupí na brigádu, ale je to jen 20 hodin týdně. Děkuji, Stanislava

ODPOVĚĎ:
Vyživovací povinnost rodičů vůči dítěti trvá do doby, dokud dítě není schopné samo se živit. Tato doba zpravidla končí ukončením studia a nástupem dítěte do zaměstnání. Vyživovací povinnost rodičů k dítěti tedy není podmíněna ani věkem, ani ukončením určitého stupně vzdělání, nýbrž pouze schopností sám se živit, což je pojem, který musí soud vyložit jednotlivé podle specifik každého konkrétního případu. Jedním ze smyslů a účelů poskytování výživného ze strany rodičů je umožnit (nezletilému) dítěti dosáhnout co nejvyššího stupně vzdělání a pomoci mu tím uplatnit se na trhu práce. Má-li dítěti vzniknout v souvislosti s přípravou na budoucí povolání nárok na plnění vyživovací povinnosti ze strany rodičů, musí se jednat o přípravu soustavnou a cílevědomou.
Pokud Váš syn ukončil bez vážného (například zdravotního) důvodu studium, dal tím najevo, že je schopen se sám živit (i když zájem o pracovní uplatnění nejeví). V takovém případě nemáte – Vy ani otec – vůči synovi nadále vyživovací povinnost. Záleží tedy jen na Vás, zda budete synovi nadále pomáhat a živit ho. Pokud syn bez vážného důvodu ani nestuduje, ani nepracuje, není Vaše povinnost syna živit. Stejně tak nemáte povinnost hradit za syna zdravotní pojištění. V době, kdy syn nebude zaměstnaný, se může evidovat na úřadě práce a zdravotní pojištění za něj po dobu evidence bude hradit stát. Běhen evidence na úřadě práce může syn pracovat na pracovní smlouvu nebo dohodu o pracovní činnosti (DPČ), pokud měsíční výdělek nepřesáhne polovinu minimální mzdy (v současné době 6.100 Kč).


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Ukončení studia pro laxní přístup studenta a výživné, alimenty
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.