Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Partner běžně platí alimenty formou "dohoda srážek ze mzdy", k 12.1.2016 mu skončil pracovní poměr a nový zatím neuzavřel. Moje otázky jsou:
1.) Musí ukončení pracovního poměru hlásit soudu?
2.) Pokud ano, stačí tuto skutečnost oznámit klasickým úředním dopisem doručeným soudu, nebo je potřeba pomoci právníka?

3.) Jakým způsobem se platí výživné do té doby, než bude opět zaměstnaný a alimenty mu budou opět srážet ze mzdy? - má je poslat matce dítěte na účet sám? - má je nějakým způsobem zaplatit přes soud? popř. musí jejich zaplacení soudu dokládat?
Děkuji Vám. S pozdravem, Nikola.

ODPOVĚĎ:
1. Ano, podle zákona platí, že přestal-li povinný pracovat u dosavadního plátce mzdy, musí to oznámit do jednoho týdne soudu, který nařídil výkon rozhodnutí srážkami ze mzdy.
2. Pomoc právníka v tomto případě není nutná. Stačí pouze soudu oznámit tuto skutečnost. Nezapomeňte zejména na uvedení čísla jednacího.
3. Pokud bude partner brát nějakou formu státní podpory, pak mu budou výživné strhávat i z těchto dávek. V okamžiku, kdy začne pracovat u jiného zaměstnavatele se povinnost automaticky přenese tam.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.