Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Moje matka po většinu svého života nepracovala. Já už ji asi 10 let dobrovolně živím. Platil jsem dluhy, které si nadělala. Půjčil jsem jí na byt. Teď se chci odstěhovat, ale bojím se, že mě bude nadále pronásledovat. Mohu se nějakým způsobem zbavit povinnosti vyživovat ji?(lze "vydědit" matku?)Má ještě další 3 syny, mohu se bránit tím, že se mají začít starat oni? Michal


ODPOVĚĎ:
Povinnost o matku pečovat máte spolu s Vašimi sourozenci ve stejném rozsahu. Jestli jste tedy pečoval o matku již 10 let, určitě se můžete odstěhovat. Povinnosti matku vyživovat se nemůžete zprostit, ale jediným způsobem, jak Vás matka může donutit ji finančně pomáhat je soudní řízení.
Nedomnívám se, že je tato varianta reálná. Pokud by k soudnímu řízení došlo, soud by v každém případě vzal do úvahy, že jste o matku pečoval po tak dlouhou dobu, takže by tato povinnost stíhala hlavně Vaše sourozence.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.