Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Můj syn má roční dceru. S partnerkou se nevzali a nežijí spolu. Syna neuvedla do rodného listu jako otce a od narození mu zabraňuje ve styku s dcerou a nemá v úmyslu to nijak měnit. Je syn povinen platit výživné, když není uveden jako otec a s malou se nemůže stýkat? Je možné, aby matka dítěte např. po 5ti letech uvedla syna jako otce a zpětně vymáhala výživné? Má nárok si syn nechat udělat testy otcovství i v případě, že nebyli manželé? Protože s tímto přístupem pojal pochybnost, je li otcem. Lze to nějak právně vyřešit? Děkuji, Jiřina


ODPOVĚĎ:
Pokud není Váš syn matrikovým otcem, nemá povinnost výživné platit. Údaje uvedené v matrice jsou pro to směrodatné.
Výživné je možné vymáhat maximálně 3 roky zpětně, poté se jednotlivé splátky výživného promlčují. To by ale mohlo nastat jen tehdy, pokud by došlo k soudnímu určování otcovství. To je také jediná možnost, jak zjistit, zda se jedná o dítě Vašeho syna, či nikoli.
V tuto chvíli nemáte žádné právo požadovat po matce testy otcovství.
Pokud jde o to, zda rozhoduje manželství rodičů, či nikoli, tak zákon jasně stanoví manželské i nemanželské děti na roveň, takže to, že nebyli nikdy sezdáni, nehraje v otázce rodičovství žádnou roli. Váš syn tedy musí podat žalobu na určení otcovství k soudu, který již testy otcovství nařídí, a matka nezletilého dítěte se jim bude muset podrobit.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.