Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Můj manžel platí výživné na jedno dítě, syna středoškoláka. Syn nastoupil na střední školu před třemi lety. Jeho matka v té době nežádala o zvýšení výživného a teď, těsně před dovršením jeho 18. roku žádá o zvýšení z 2 na 3 tisíce Kč a zpětné doplacení za tři roky. Tím tak zadluží naši rodinu téměř 40 tisíci, aniž by se manžel někdy provinil tím, že by výživné řádně neplatil.

V současné době žijeme v zahraničí, máme 2 leté dítě a očekáváme narození druhého dítěte. Mě zde nevznikl nárok na mateřskou, takže vše závisí pouze na příjmu manžela. Ten činí v přepočtu na Kč cca 40 tisíc Kč. Ovšem náklady na život jsou zde daleko vyšší, až několikanásobné, než kdybychom žili v ČR. Můj dotaz zní, zda může soud rozhodnout o zadlužení rodiny s malými dětmi závislé na jediném příjmu a ohrozit tak její existenci. Zvláště v případě, kdy dluh po 18. roku dítěte připadá dle zákona matce a ne přímo synovi. Matka je samoživitelka je zaměstnaná, má ještě jedno dítě, na které dostává též výživné. Bydlí ve vlastním bytě zděděném po rodičích. My vlastní bydlení nemáme. Děkuji, Hanka

ODPOVĚĎ:
Výživné na nezletilé i zletilé dítě nebo změnu jeho výše je skutečně možné požadovat až tři roky zpětně. Soud bude při rozhodování v dané věci posuzovat jak oprávněné zájmy a potřeby dítěte, tak celkové majetkové a sociální poměry obou rodičů. Měl by samozřejmě vzít v úvahu i to, že Váš manžel má další vyživovací povinnosti vůči Vám a vůči vašim dětem. Můžete soud samozřejmě upozornit i na reálnou výši Vašich nákladů spojených se životem v zahraničí. To, zda žádosti synovy matky soud vyhoví, bude tedy záležet na posouzení celé řady individuálních faktorů.
Pokud soud rozhodne žádosti synovy matky vyhovět a výživné zvýší i zpětně, můžete soud s poukazem na to, že nejste schopni výživné splatit jednorázově, požádat o stanovení splátkového kalendáře. V případě nesouhlasu s rozhodnutím soudu se samozřejmě v zákonné lhůtě může Váš manžel i odvolat, ale odvolání v tomto případě nemá odkladný účinek, což znamená, že i v případě odvolání bude muset Váš manžel vyšší výživné začít hradit.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.