Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Přítelova dcera má 16 let a je od listopadu 2012 v evidenci ÚP (je nezaměstnaná). Nastoupila sice na střední školu, ale pro velkou absenci a záškoláctví byla nucena školy nechat. Nevím jestli sama nebo byla vyhozena z rozhodnutí ředitele dané střední školy. Jisté je to, že od 1.11.2012 je hlášena na ÚP, zajímalo by mne jak v tomto případě postupovat.

Tedy zda dále platit výživné, případně požádat soud o ukončení povinnosti hradit alimenty z důvodu ukončení školní docházky. Úřednice z úřadu práce tvrdí, že se platit musí do 18 let, ale v žádném zákoně to není specifikováno. Je tam jen pokud se nedokáže živit samo. Kdo má tedy podle zákona pravdu? Pokud je tedy v evidenci úřadu práce ÚP a je nezaměstnaná, nemá logicky nárok na podporu. Nemá nic odpracováno, ale je zde možnost nějaké sociální dávky - např. příspěvku u hmotné nouze, nebo je zde jen vyživovací povinnost otce? Děkuji, Zuzana

ODPOVĚĎ:
Podle zákona o rodině (ZoR) trvá vyživovací povinnost rodičů vůči dítěti do doby, než je dítě schopné se samo živit. Vyživovací povinnost tedy není striktně ukončena dosažením určitého věku (uvádíte jako hraniční 18 let) nebo ukončením studia. Pokud je přítelova dcera v evidenci úřadu práce a je zcela bez prostředků, považuje se to jako že se nemá z čeho  živit - pak vyživovací povinnost Vašeho přítele vůči dceři stále trvá.

Co se týče možného získání sociálních dávek, záleží na tom, s kým dcera žije ve společné domácnosti a jaké jsou příjmy jejích členů. Protože dcera ve svém věku pravděpodobně nebude vlastníkem či nájemcem bytu nebo domu, připadaly by v úvahu pouze dávky pomoci v hmotné nouzi. Ty se odvíjejí od tzv. částky živobytí, která je pro každého stanovována individuálně, záleží také na výši příjmů ostatních členů domácnosti. Pokud mají členové domácnosti slušný příjem, je možné, že dcera na žádné dávky nedosáhne. Dcera se se žádostí o dávky může obrátit na úřad práce v místě svého bydliště. kde jí poskytnou více informací.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.