Počet stránek ve webu: 43.110

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Na bývalého manžela jsem podala trestní oznámení pro neplacení alimentů (tedy trestní oznámení pro spáchání trestného činu zanedbání povinné výživy). Dostal u soudu trest odnětí svobody na 8 měsíců s podmínečným odkladem na dobu 2 let. Tato podmínka byla do září 2011. V červenci 2011 honem dluh celý zaplatil.

Od srpna 2011 zase nezaplatil ani korunu běžného výživného, takže jsem opět podala v únoru 2012 trestní oznámení pro neplacení výživného, až v prosinci 2012 mi přišlo od soudu Vyrozumění o podání návrhu na potrestání od státní zástupkyně. 01/2013 jsem volala na soud a chtěla jsem vědět jak to dopadlo a co se bude dít a že doteď stále nezaplatil nic. Bylo sděleno, že to zase rozhodl samosoudce a že zase dostal podmínku ve stejném rozsahu s tím, že musí začít splácet dluh a platit běžné výživné v rámci svých možností. Dostanu rozhodnutí soudu do ruk? Jak mám dále postupovat? Podala jsem na bývalého manžela i návrh na exekuci nejprve na plat. Ale je OSVČ v obor elektrikář. Prý údajně živnost ukončil a nikde nepracuje. Tak pak mi poradili ještě exekuci na majetek. Ale přišlo mi, že nikde nedělá a žádný movitý (a už vůbec ne nemovitý) majetek nemá. Co dál? Co dělat? Jak dlužné výživné vymáhat? Dana

ODPOVĚĎ:
Jako oznamovatel trestného činu zanedbání povinné výživy máte právo žádat, abyste byla vyrozuměna o tom, jak bylo s trestním oznámením na Vašeho bývalého manžela naloženo a jaká opatření byla přijata. Toto vyrozumění však obdržíte pouze tehdy, pokud jste o něj výslovně požádala.

Pokud Váš bývalý manžel byl za neplacení výživného odsouzen k podmíněnému trestu a dál výživné neplatí, můžete toto písemně oznámit soudu, který rozhodnutí vydal, nebo podat nové trestní oznámení pro zanedbání povinné výživy. To by mělo být pro soud důvodem k přeměně podmíněného trestu na nepodmíněný.

Vzhledem k tomu, že jste jinak využila již všechny možnosti, jak se řádného i dlužného výživného domoci (trestní oznámení, exekuce na plat i majetek), je pravděpodobně poslední možností žádat výživné po rodičích Vašeho bývalého manžela (pokud ještě žijí), tedy po prorodičích vašich dětí. Soud ale v takovém případě zkoumá vyživovací možnosti prarodičů dítěte z obou stran, takže je možné, že by mohl vyměřit výživné i Vašim rodičům.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.