Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Má dcera ukončila v září 2011 střední školu SŠ (neúspěšným složením maturitních zkoušek). V listopadu 2011 jsem podával návrh na zrušení výživného a to od září 2011. Od ledna 2012 je dcera zaměstnána ve společnosti XXXYYY jako servírka. Od října do prosince 2011 zde pracovala buď brigádně, nebo "na černo" a požaduje ode mně výživné do onoho prosince 2011.

Tvrdí, že nebyla výdělečně činná. Na můj dotaz, zda byla registrována na Úřadu práce ohledně úhrady zdravotního pojištění mi vzkázala přes právní zástupkyni, že nebyla, protože si hledala práci sama. Vzhledem k tomu, že je pro mě neprokazatelné, že si za toto období již vydělávala, mám za to, že byla schopna se od ukončení školy sama živit. Nemá žádné zdravotní komplikace a bydlí v Praze, kde jsou pracovní příležitosti v jejím oboru. V tuto chvíli je asi na soudu, jak rozhodne, přesto prosím o Váš názor. Dále prosím o informaci, zda v tomto případě jsem povinen hradit náklady soudního řízení a jejich výši. Děkuji, Miloš

ODPOVĚĎ:
Podle zákona o rodině trvá vyživovací povinnost rodičů vůči dětem do doby, než jsou schopné se samy živit. Pokud však dítě po ukončení studia nenastoupí do zaměstnání, nebo se nepřihlásí do evidence uchazečů o zaměstnání na úřadě práce a nepobírá vlastní příjem, ať už z pracovního poměru, nebo ze sociálního zabezpečení, na výživné již zpravidla nemá nárok. V takovém případě je totiž již považována za osobu, která je schopna sama se živit.
Nemohu předjímat rozhodnutí soudu, ale pokud Vaše dcera nebyla od ukončení studia evidována na úřadu práce ÚP, je pravděpodobné, že by jí soud nemusel nárok na výživné od října do prosince 2011 přiznat.
Co se týče nákladů na soudní řízení, pak základní zásadou, kterou se soudy řídí, je zásada úspěchu ve věci: Účastníku řízení, který měl ve věci plný úspěch, přizná soud náhradu nákladů protistranou, která v řízení úspěch neměla. Měl-li účastník ve věci úspěch jen částečný, soud náhradu nákladů poměrně rozdělí, popřípadě vysloví, že žádný z účastníků nemá na náhradu nákladů právo.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.