Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (2 hlasů)

Na základě znaleckého posudku jsou nám doporučeny asistované kontakty. Aktuálně není volná žádná organizace, která tyto kontakty bezplatně nabízí. Můj dotaz zní, zda soud může nařídit rodičům placené asistované kontakty, když se na místě konání a platbě kontaktů nemůžeme dohodnout, případně zda by do placeného zařízení schválil předběžné opatření. Děkuji.

ODPOVĚĎ:
Problémem asistovaných kontaktů (styků) je, že nejsou upraveny v žádném právním předpise, nemají jasně stanovené podmínky a kritéria kvality jejich poskytování, nemají systémově nastavené financování - to znamená, že v případě poskytování kontaktů za úhradu například není zákonem stanovená maximální výše úhrady apod. Zákon tedy nestanovuje, zda musí soud - ať už v rámci klasického rozhodnutí nebo předběžného opatření - stanovit bezplatný asistovaný kontakt nebo zda může nařídit kontakt placený. Neumím si ale představit například to, že by soud nařídil placený asistovaný kontakt v situaci, kdy jediným příjmem jednoho nebo obou rodičů jsou pouze sociální dávky.
Jestliže úhrada asistovaných kontaktů není ve vašich finančních možnostech, může soud podle § 503 odst. 1 písm. c) v rámci výkonu rozhodnutí o péči o nezletilé děti nařídit asistovaný kontakt za účasti (pod dohledem) pracovníka OSPOD. V takovém případě by se jednalo o bezplatný kontakt.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.