Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Žena se chce nechat rozvést a vyhrožuje mi, že nebudu vídat děti. Odešel jsem z našeho společného domova, kde mají děti své zázemí. Na tomto místě teď nejsem vítán. Bydlím v hotelu, kde zároveň pracuji. Mám k dispozici vybavený soukromý pokoj a veškeré vybavení hotelu (kuchyně, dětská herna, prádelna). Dětem jsou 3,5 roku a 1,5 roku.

Děti jsou na mě zvyklé, starám se o ně celé dny od rána do večera i v noci a to vždy, když žena potřebovala být mimo domov.   Žena chce abych si pronajmul byt, ale vzhledem k mému platu a výdajům na děti na to asi nebudu mít. Otázka zní: Může mi žena odepřít styk s dětmi, když nemám vlastní bydlení? Mohu přeci využívat různé dětské koutky a nemusím být vždy tam kde bydlím, že?

 

ODPOVĚĎ:
Nestabilní či jinak problematická bytová situace není ze zákona důvodem pro to, abyste se nemohl stýkat se svými dětmi. Nevidím důvod, proč by styk s Vašimi dětmi nemohl probíhat v hotelu, kde bydlíte a pracujete - požadavek Vaší ženy na to, abyste si pronajal byt, tedy nemá oporu v zákoně.
Doporučuji tedy pokusit se s Vaší ženou na styku s dětmi ještě jednou dohodnout. Sdělte jí, že pokud nedosáhnete dohody, budete se muset obrátit na soud a řešit styk s dětmi soudní cestou. Pokud žena nadále bude trvat na tom, že Vám nebude umožňovat styk s dětmi, dokud si nepronajmete byt, nezbude Vám bohužel nic jiného než podat k okresnímu soudu v místě bydliště dětí návrh na úpravu styku s dětmi. Vzory takového návrhu najdete k dispozici na internetu nebo Vám s jeho sepsáním mohou pomoci například pracovníci občanských poraden či oblastních charit, které často nabízí bezplatné právní poradenství.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.