Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

S bývalým manželem máme spolu tři děti 12,11 a 9 let. Jsme cca šest let (2016-2022) od sebe. Teď má novou partnerku, má s ní dvě děti. A dotaz zní, on i jeho žena jim říkají, že když k nim jezdit nechtějí, tak nemusí. Problém nastává v tom, že když řeknou, že jet nechtějí a já tu informaci předám ex, tak mi vyhrožuje policií, sociálkou atd.

Když je pošlu, tak mě začnou oba urážet s tím, že jsem matka na hovno, že se jich chci zbavit, já už nevím co dělat. Dále se chci zeptat, zda je možné ukončení styku otce s dětmi. Ráda bych žila se svým partnerem v klidu a ne v neustálém stresu. Děkuji za odpověď Nela.

 

ODPOVĚĎ:
Jestliže jste rozvedení, předpokládám, že máte styk s dětmi upravený soudním rozhodnutím. Do doby, něž bude případně změněno, byste měli oba toto rozhodnutí respektovat. Vy byste měla děti na styk s otcem řádně připravit, ve stanovenou dobu děti otci předat a umožnit mu tak styk s nimi. Pokud děti k otci nechtějí, je zapotřebí hledat příčiny, proč tomu tak je (konflikty s otcem, špatný vztah s novou partnerkou) a pokusit se je ve spolupráci s otcem odstranit.
Jestliže otec sám dětem říká, že k němu nemusí jezdit, doporučuji otci sdělit, že pokud o tak častý styk s dětmi nestojí, může podat k soudu návrh na omezení styku s dětmi. Totéž samozřejmě můžete udělat i Vy - podat k okresnímu soudu v místě bydliště dětí návrh, aby byl styk dětí s otcem méně častý. Vzory takového návrhu najdete k dispozici na internetu nebo Vám s jeho sepsáním mohou pomoci například pracovníci občanských poraden, které nabízí bezplatné právní služby ve větších městech. Bezplatné právní poradenství nabízejí často i oblastní charity. Obávám se ale, že úplného ukončení (zákazu) styku dětí s otcem nedosáhnete. Pro úplné ukončení (zákaz) styku byste musela mít opravdu závažný důvod - například zanedbávání či psychická a fyzická agresivita otce vůči dětem. Jestliže otec dětem tvrdí, že nemusí jezdit, ale Vám za neuskutečnění styku vyhrožuje policií a sociálkou, můžete se také obrátit na pracovníky orgánu sociálně-právní ochrany dětí (tzv. OSPOD). OSPOD by se měl snažit zjednat nápravu - může Vám například uložit povinnost využít odbornou poradenskou pomoc nebo povinnost účastnit se prvního setkání se zapsaným mediátorem. Kde ale není ochota obou stran se dohodnout na nějakém kompromisu, tam ani odborná pomoc nepomůže.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.