Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

S manželem, který byl na vozíčku jsme se dlouho pokoušeli o dítě, což se nepovedlo. Po marných pokusech jsem se domluvila se známým, který souhlasil i s podmínkami, že nebude zapsán do rodného listu a že se nebude podílet u výchovy dítěte. Manžel před dvěma lety (2018) zemřel a skutečný táta projevil zájem o dítě.

Umožnila jsem mu kontakt a dítě ho časem přijalo. Nastal problém s rodiči partnera, kteří nerespektuji moje požadavky a výhrady. Chci se zeptat, jestli rodiče partnera mne můžou nějak ohrozit a jestli jim musím umožnit kontakt s dcerou, když mne nerespektují? Strašně na mně tlačí, dokonce táta partnera vyhrožuje sebevraždou. Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud by byl Váš partner uveden jako otec v dceřině rodném listě (jeho otcovství by bylo určeno souhlasným prohlášením o otcovství), v takovém případě by partnerovi rodiče měli ze zákona právo na kontakt s vnučkou. Pokud byste jim styk s Vaší dcerou (jejich vnučkou) neumožnila, mohli by se styku s ní domáhat soudní cestou.
Jestliže se ale Vaše dcera narodila během manželství, předpokládám, že je jako dceřin otec uveden v rodném listě Váš zemřelý manžel. V takovém případě Váš současný partner nemá vůči dceři ze zákona žádná práva (právo dceru vychovávat, stýkat se s ní apod.), ale ani povinnosti (např. vyživovací povinnost). Aby se situace změnila, muselo by nejprve dojít k popření otcovství. V případě dítěte narozeného během manželství ale nový občanský zákoník dává možnost popření otcovství fakticky jen matce dítěte nebo jejímu manželovi. Váš partner (domnělý biologický otec) možnost popřít otcovství Vašeho zemřelého manžela ze zákona nemá. Vzhledem k tomu, že nedojde k určení jeho otcovství, nemohou se ani jeho rodiče soudně domáhat styku s vnučkou. Chápu, že nátlak rodičů může být stresující a vyčerpávající, ale záleží pouze na Vás, zda jim styk s dcerou (jejich vnučkou) umožníte či nikoliv.
Jiná situace by nastala v případě, že by otcovství k Vaší dceři nebylo určeno - například proto, že se dcera narodila až po manželově smrti (mimo manželství). Pak by Váš partner mohl dosáhnout určení svého otcovství a následně by se jeho rodiče mohli domáhat styku s vnučkou soudní cestou.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.