Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám dceru 12 let a syna 8 let, od 2015 máme uzavřenou dohodu, že děti jsou v mé péči. Děti jezdí k otci 1 x za 14 dní na víkend. Otec si podal 2019 návrh na svěření děti do péče. 1 den před soudem žádost stáhl. Od té doby jsou děti ve svém chování k otci zdrženlivější, bylo jim totiž na OSPODu oznámeno, že táta chce, aby teď bydlely u něho.

Bydlíme od sebe 130 km daleko. Oba odmítli. Od té doby se dcery vztah k otci začal zhoršovat, otec ji zakázal jet na letní tábor, na vystoupení se ZUŠ, když měla oslavu kamarádky narozenin a byl to jeho víkend nikdy nedovolil, aby k němu nejela.   Od ledna 2020 má dcera psychosomatické potíže, vždy před odjezdem k otci. Křičí ze spaní, extrémně se bojí, je jí 12 let a má 28 kg, nechce jist, řešíme to s psychologem a psychiatr, který nasadil dokonce antidepresiva. Psycholožka kvůli koranaviru dělá konzultace pouze po telefonu, ale bez efektu.   Otec píše stížnosti, volá policii, podal dokonce návrh na výkon rozhodnutí, že dcera k němu odmítá jezdit a předběžně opatření na svěření děti do péče, které mu soud zamítl. Styk s otcem, jednou dcera jede a pak třeba 2x ne, vždy navštívím lékaře a situaci řeším. Podala jsem návrh na úpravu styku, ale co mám dělat víc? Dcera má k otci odpor, otec napadá své vlastní rodiče, preferuje jen syna, vše zakazuje a nutí si, aby ho dcera měla ráda. OSPOD nám absolutně nepomáhá, prostě tam holka bude jezdit a hotovo.

 

ODPOVĚĎ:

Svěření dětí do péče jednoho z rodičů není možné upravit pouhou dohodou mezi rodiči, o svěření dětí do péče vždy rozhoduje soud. Jestliže jste dosud vše řešili dohodou, ale tento model nyní nefunguje, bude nejlepší podat k soudu návrh na svěření dětí do Vaší péče a na úpravu styku s otcem, což už jste udělala. Jestliže Vám v současné situaci, kdy dcera odmítá k otci jezdit, není nápomocný ani OSPOD, je řešení složité. Mohla byste samozřejmě také zkusit podat návrh na předběžné opatření na (dočasné) omezení styku s dcerou. Pro takový postup byste ale musela mít pádné argumenty, abyste soud přesvědčila, že současná frekvence styku otce s dcerou není v dceřině zájmu. Při soudním řízení by Vám mohlo pomoci, pokud by Vám psycholožka a/nebo psychiatr sepsali odbornou zprávu, ze které by vyplývalo, že styk s otcem má negativní vliv na dceřinu psychiku a současná frekvence styku není v zájmu dcery a ohrožuje její psychické zdraví. Doporučuji tedy - jakmile to bude možné - konzultovat tuto situaci s dceřinou psycholožkou a psychiatrem a požádat je, zda by Vám byli ochotní sepsat pro soud zprávu, která by omezení styku podpořila. Vzhledem k věku dcery by soud pak měl přihlédnout také k jejímu názoru.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.