Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

S ohledem na současnou situaci ohledně koronaviru, mi bývalá manželka, matka naší dcery, oznámila, že ruší do jejího odvolání můj styk s dcerou, protože se "bojí o své zdraví a zdraví její rodiny". Existuje prosím nějaký zákonný důvod, aby se mohla takto svévolně rozhodnout, a jaké kroky je třeba podniknout, abych mohl být se svou dcerou (6 let) i nadále v kontaktu?

Jsme se ženou už tři roky (2017-2020) rozvedení, soud přesně nevymezil můj styk s dcerou, protože v době rozvodu jsme už bydleli každý zvlášť, a fungovala nám de facto střídavá péče, na principu krátký - dlouhý týden a oba jsme se shodli, že na styku se vždy domluvíme. U soudu jsem proto souhlasil se svěřením dcery do péče matky, soud stanovil výši výživného a několik měsíců vše probíhalo (podle mě) v nejlepším zájmu naší dcery - trávila s oběma rodiči stejný čas. Později si má bývalá žena našla přítele, za kterého se 2019 provdala, a od té doby se snaží můj styk s dcerou co nejvíce omezit. Nejdřív v "dlouhém" týdnu zrušila pondělky (protože si nepřála, abych brával dceru na ligové zápasy v šipkách), později zrušila i úterky, protože dcera začala chodit do zájmového kroužku (přitom by pro mě nebyl problém tam dceru zavézt). Ve finále mám dceru středa + čtvrtek jeden týden a pátek + sobota + neděle druhý týden. I po těchto ústupcích se najednou bývalá žena rozhodla s ohledem na výše uvedené důvody, styk s dcerou do odvolání zrušit. Mám za to, že jí jde o to, aby dcera více "přilnula" k jejímu současnému manželovi, a téhle situace s koronavirem jen zneužívá k dosažení svých záměrů. Co se týká dcery, miluji ji nade vše na světě, ona sama chodí ke mně s nadšením, a i když svou maminku má ráda, vždy je smutná, když ji oznámím, že už ji musím odvézt za ní. Předem moc děkuji za pomoc, pokud nějaké východisko existuje.

 

ODPOVĚĎ:
I když chápu obavy Vaší bývalé ženy o zdraví dcery a i když její oznámení o zrušení styku může být snahou o minimalizaci rizika nákazy, na styk s dcerou máte samozřejmě právo. Jestliže tedy není dcera nemocná a ani Vy nebo jiná osoba, se kterou by dcera během styku mohla přijít do kontaktu, není nemocná nebo v karanténě, nevidím důvod pro to, aby styk dcery s Vámi neproběhl. Doporučuji tedy sdělit Vaší bývalé ženě, že chápete její obavy a že uděláte maximum pro to, aby dceřino zdraví nebylo ohroženo, ale že na styku s dcerou trváte. Můžete bývalé ženě také sdělit, že pokud Vám styk s dcerou opravdu neumožní, budete nucen řešit situaci s OSPOD. Jestliže dohoda s Vaší bývalou ženou nebude možná, nezbude Vám bohužel nic jiného, než se obrátit na pracovníky orgánu sociálně-právní ochrany dětí (tzv. OSPOD) na městském úřadě v místě dceřina bydliště a požádat je o pomoc a zjednání nápravy.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.