Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Ráda bych se zeptala, s ohledem na nouzový stav ČR a ohrožení zdraví a života díky koronaviru, jak postupovat v případě předávání dětí na styk. Na víkendový styk jsem v rámci Prahy otcovi sama zajistila dovoz a odvoz dětí osobním autem, jelikož mám zato nejenom já, ale evidentně u vláda ČR, že je nebezpečné se zbytečně pohybovat v MHD.

Otec ani nepoděkoval, uvedl jen, že sám nemá možnost. Pro mne je nejdůležitější zdraví dětí. Dle rozsudku má tuto středu (18.3.2020) nárok na styk do čtvrtka do 8 do rána, sám uvedl, že nemá možnost převozu osobním automobilem. S ohledem na momentální situaci mám zato, že je zbytečný risk a naprostá nezodpovědnost, převážet po Praze děti v MHD (z Phy 4 do Phy 5). Jak mám postupovat, když sama v týdnu nemohu odvoz a dovoz zajistit, ani nevlastním auto. Mohu otci říci, že nesouhlasím, a děti nepředám, když se jedná o ohrožení jejich života, přesto, tě má v Rozsudku nárok na styk? Bojím se o děti, nemá to nic společného s bráněním styku otci. Bohužel otci na zdraví dětí nezáleží, jen chce stále trestat matku tato, že si dovolila od něj po fyzickém ataku odejít. Děkuji za rychlé právní hledisko, S pozdravem Dominika.

 

ODPOVĚĎ:
Legislativa nemůže upravovat všechny situace, které mohou v souvislosti se stykem rodičů s dětmi nastat, tedy ani současnou situaci ohledně epidemie koronaviru. Pokud jde o styk otce s dětmi, doporučuji realizovat styk tak, jak je uveden v rozsudku. Vzhledem k tomu, že cestování pražskou MHD je umožněno pouze osobám, které používají ochranné prostředky jako roušky apod. , můžete samozřejmě trvat například na tom, aby otec tyto ochranné pomůcky dětem zajistil, pokud je Vy sama nemáte. Vzhledem k tomu, že samotné využívání MHD (cestování MHD s dětmi) zákonem či nařízením vlády nebo hlavního města Prahy zakázané není a každý rodič s dětmi musí MHD občas využít (například při cestě k lékaři), obávám se, že pokud Vy nebo otec dětí zajistíte ochranné pomůcky pro děti, nemáte zákonný důvod děti otci nepředat. Chápu, že máte obavy o zdraví dětí a nechce otci ve styku s dětmi bránit, ale pokud bude otec dbát na dodržování (nejen hygienických) pravidel, nemáte důvod mu děti nepředat jen proto, že nechcete, aby cestovaly MHD.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.