Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chtěla bych poprosit o radu ohledně společné péče o dítě. Jsem rozvedená a bývalý manžel je libanonské národnosti s trvalým pobytem v ČR. Máme soudně upravenou společnou péči o 4 letého syna. Syn má trvalé bydliště u mě a tráví u mě převážnou část týdne. O syna se řádně starám.

V případě, že jsem v práci, se mi o syna starají moji rodiče, kteří jsou již v důchodu a bydlí na stejné adrese jako já. Bývalý manžel bydlí ve stejné vsi a nemá tu nikoho z rodiny. Nyní má v plánu se opět oženit s cizinkou, založit si rodinu, a oznámil mi, že chce mít syna větší část roku u sebe a mě by ho půjčoval pouze o letních prázdninách. Nevím, zda má v plánu i odcestovat do ciziny. Myslím, že synovi nechal udělat i libanonské občanství. Syn k němu moc netíhne. Raději je u mě a je dost fixovaný i na moje rodiče. Mám z toho dost obavu, abych o syna nepřišla. Má právo si to takto určit? Jak mám v tomto případě situaci řešit a jaké právo mám tedy na syna já? Mnohokrát děkuji. Barbora.  

 

ODPOVĚĎ:
Jestliže máte soudně upravenou společnou péči o syna, měli byste oba respektovat a dodržovat stanovené soudní rozhodnutí. Pokud otci tato úprava nevyhovuje, může se samozřejmě obrátit na okresní soud v místě synova bydliště s novým návrhem na svěření syna do své výlučné péče nebo do střídavé péče. Stejné kroky můžete učinit i Vy sama. Bude pak záležet na soudu, jak celou záležitost posoudí a zda novému návrhu vyhoví či nikoliv. Do doby vydání případného nového rozhodnutí jste ale oba vázáni současnou úpravou péče o syna. Do doby, než dojde k případné nové úpravě péče o syna, může Váš bývalý manžel vycestovat se synem do zahraničí maximálně na krátkou dovolenou, nemůže ho ale do zahraničí přemístit dlouhodobě. Pokud by tak učinil, velmi pravděpodobně by se dopustil mezinárodního únosu dítěte. Pokud by taková situace nastala, doporučuji obrátit se na Úřad pro mezinárodněprávní ochranu dětí se sídlem v Brně – www.umpod.cz - jehož pracovníci by Vám poskytli informace o tom, jak konkrétně ve Vaší situaci dále postupovat.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.