Počet stránek ve webu: 43.133

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám s exmanželem dvě dcery 4 a 9 let. Jsme rozvedeni 2017-2019. Dcery jsou v mé péči, on vždy víkend 1x za 14dní. 2019 starší dcera hodně marodila, leden a únor černý kašel a od dubna 4x po sobě jdoucí angíny a prodělanou infekční mononukleozu. Mladší dceru si exmanžel nebral, že prý mu pláče po mamince a právě taky kvůli tomu, že její ségra zůstává doma, takže třeba 3 měsíce neviděl ani jednu.


Já chodím do práce, takže nám hlavně hlídá babička, vše je bez problému. Jinak po doktorech jsem jezdila já. Nyní má starší dcera nařízený klid a hodně odpočinku. Jsme 3 týdny bez nemoci. Děti si teď chtěla vzít bývalá tchýně, která je měla vzít na výlet do zoo atd. Nesouhlasila jsem, neboť mi za týden odjíždíme k moři, aby se té starší dceři zlepšil zdravotní stav. Můj bývalý manžel mi začal vyhrožovat, abych děti dala jeho matce, že na to má právo. Já hájím pouze zdravotní stav, navíc jdeme ještě na kontrolu na ORL a chci je mít do odjezdu v pořádku. Může mi tedy exmanžel nějak nařizovat kde děti mají být? Nebo nemůže třeba přijet a prostě si je vzít?
Předem děkuji za odpověď. S pozdravem Nováková.

ODPOVĚĎ:
Váš exmanžel má právo stýkat se s dětmi tak, jak je to stanoveno v soudním rozhodnutí. Vy jste povinna dcery na styk s ním řádně připravit a v uvedenou dobu je Vašemu exmanželovi ke styku předat. V jinou dobu nejste povinna exmanželovi styk s dcerami umožnit.
Na styk s Vašimi dcerami má právo i Vaše bývalá tchyně (jejich babička). Podle § 927 občanského zákoníku mají právo stýkat se s dítětem osoby příbuzné s dítětem, ať blízce či vzdáleně, jakož i osoby dítěti společensky blízké, pokud k nim dítě má citový vztah, který není jen přechodný, a pokud je zřejmé, že by nedostatek styku s těmito osobami pro dítě znamenal újmu. Také dítě má právo stýkat se s těmito osobami, pokud tyto osoby se stykem souhlasí.
Vaše bývalá tchyně (babička Vašich dcer) tedy má na styk se svými vnučkami právo. To ale neznamená, že jí musíte styk s vnučkami umožnit kdykoliv nebo že budou dcery místo času stanoveného pro styk s otcem trávit čas s babičkou. Doporučuji pokusit se s Vaší bývalou tchyní dohodnout na nějakých pravidlech styku s vnučkami. Pokud dohoda nebude možná a Vaše bývalá tchyně bude mít pocit, že jí neumožňujete dostatečný styk s vnučkami, může se i ona obrátit na soud se žádostí o určení styku s vnučkami. Pokud soud její žádosti vyhoví, stanoví styk soudním rozhodnutím a Vy budete opět povinná ve stanovenou dobu vnučky bývalé tchyni předat.  

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.