Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.00 (1 hlas)

Ráda bych znala váš názor na situaci, ve které se s dcerou nacházíme. S jejím otcem2017-2019 nežijeme ve společné domácnosti. Naše soužití neprobihalo dle mých očekávání. Otec dcery se mnou potažmo námi netrávil žádný čas, domů se vracel prakticky denně - 5,6x v týdnu opilý. Bylo to doprovázeno hádkami, mlátil na okna, kopal do dveří, byl agresivní. Vztah jsem ukončila já. Dohodli jsme se, pouze ústně tedy, že u návštěv dcery budu přítomna, v době rozchodu jí bylo 6 měsíců, otec souhlasil.

Četnost návštěv je na dohodě. On navrhl částku, kterou bude přispívat, 4.000 Kčměsíčně. Dceru po měsíci přestal navštěvovat pravidelně. Po změně zaměstnání, v jiném části města, přestal navštěvoval úplně a nepřispíval. Návštěvy obnovil po půl roce.
Aktuální frekvence návštěv je 1x/6-8 měsíců. Návštěva není dlouhá, cca 30-60 minut z jeho strany. Dceři se nijak nevěnoval, spíše si to odbyl a šel. Aktuálně dceru nanavštívil 8 měsíců.
Přispívat začal po zhruba dalších 6 měsících, přesně teď nevím. Jinou částku. Musím uznat, že jsem po čase již ho přestala upominat o návštěvy, ale jen o příspěvek na dceru. Častokrát se stalo, že na smluvene setkání nepřišel a ozval se po dvou dnech, pokud vůbec.
Nyní otec chce dceru jednou za 14 dní na víkend výměnou za vyšší příspěvek. Odmítla jsem.
Je prosím nějaká šance na to, abych u návštěv mohla být nadále přítomna? Dceři je aktuálně 2 a 3/4 roku. Otec o dceři prakticky nic neví, neptá se, nezajímá se. Dcera samostatně vydrží, beze mě, pouze s členy mě rodiny, které zná, řekla bych ke ketrymma důvěru. Je mi jasné, že ti bude bráno jako můj názor, ale dcera je hodně citlivá, plačtivá. K otci nemá vstřícný postoj, rozrušuje ji hovor o něm, tedy již o něm doma vůbec nemluvíme.
Omlouvám se za sloh, snad bude srozumitelný. Před chvílí mi bylo oznámeno, že pokud nepřistoupím na jeho dohodu, kterou za dohodu nepovažuji, pozene mě k soudu. Ve své situaci si právní zastoupení na rozdíl od něj dovolit nemohu. Spoléhá na to.
Děkuji, Magda

 

ODPOVĚĎ:
Přestože ve svém dotazu neuvádíte, zda je dceřin otec zapsán jako otec v jejím rodném listě, budu předpokládat, že tomu tak je. V dotazu také neuvádíte, zda je péče o dceru určena soudním rozhodnutím, v tomto případě budu vycházet z toho, že nikoliv. Dokud není péče o Vaši dceru určena soudním rozhodnutím (dcera není svěřena do péče jednomu z rodičů), máte oba stejné právo ve stejné míře o dceru pečovat a stýkat se s ní. V první řadě tedy doporučuji podat k okresnímu soudu v místě dceřina bydliště návrh na svěření dcery do Vaší výlučné péče. Vzory takového návrhu najdete k dispozici na internetu nebo Vám s jeho sepsáním může pomoci pracovník orgánu sociálně-právní ochrany děti (tzv. OSPOD), za podání návrhu se neplatí soudní poplatek. Pokud soud Vašemu návrhu vyhoví a svěří dceru do Vaší péče, stanoví jejímu otci výživné. Otec toto výživné bude povinen hradit - pokud výživné hradit nebude, budete ho moci exekučně vymáhat. Soud také současně může, ale nemusí stanovit styk dcery s otcem, případně si otec může požádat o soudní určení styku. V takovém případě doporučuji soudu sdělit Váš požadavek ohledně toho, že chcete být (alespoň zpočátku) u styku přítomná. Požadavek můžete zdůvodnit například právě nízkou frekvencí styků otce s dcerou. To, zda Vaší žádosti soud vyhoví či nikoliv, bude záležet na komplexním posouzení celé situace příslušným soudem.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Otec neměl zájem o styk s malým dítětem a nyní ho chce 1x/14 dnů - může matka trvat na své přítomnosti při styku?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.