Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Manžel má z předchozího vztahu dceru, které bude v srpnu 7 roků, do jejích 3 let o ní nevěděl (bývalá přítelkyně tvrdila, že dcera je někoho jiného). Bývalé přítelkyni byla dcera odebrána v roce 2013, kdy dcery nebyl jestě ani rok z důvodu, že upřednostnila svoje potřeby nad potřeby svého dítěte. Dceru dostala do péče 80letá prababička dcery, která se o ni stará se svým synem, tudíž s prastrýcem, který bude letos (2019) slavit 61. narozeniny.

Manžel se o dceři dozvěděl po testech otcovství 2015, od této doby platí řádně alimenty na dítě prababičce na účet.
07/2018 byl opatrovníkem dcery určený prastrýc. Bývalá přítelkyně dceru pravidelně navštěvuje asi jednou za měsíc a nejsou jí kladeny žádné překážky, i když na dceru alimenty řádně neplatí. Manžel první dva roky dceru vídal za přítomnosti své bývalé přítelkyně, kdy i s dcerou jezdila s manželovými rodiči k nim na chatu, kde spolu trávili delší čas.
2017 se rodiče manžela domlouvali s prababičkou, že by si dceru rádi brali na jeden víkend v měsíci k nim domů, prababička souhlasila, ale poté kdykoliv jsme se s prababičkou domlouvali na návštěvě, byla dcera nemocná a tudíž 2017-2019 manžel svoje dítě neviděl z důvodu, že buď je nemocná, nebo má jiné aktivity.
08/2018 jsme se s manželem brali a chtěli jsme, aby byla s námi i manželova dcera, ale prababička nám to zakázala.
2017-2019 je to pořád stejné. Dítě nám nedovolují si brát. Když ji pošleme dopis, tak se k ní ani nedostane.
Dárky, které jsme ji nakoupili tak je ani nedostala, protože bývalá přítelkyně manžela jí je dát odmítá, protože jsem je nakupovala já. Minulý týden když rodiče manžela volali, aby si domluvili víkend se svoji vnučkou tak prababička řekla, že si nepřeje, aby dítě jezdilo za svým otcem a ani za jeho rodinou. Manželova bývalá přítelkyně řekla, že pokud bude se mnou svoje dítě neuvidí. S dcerou jsem se viděla jednou a problém mezi námi nebyl. Vycházeli jsme spolu moc hezky. Moc bychom chtěli manželovu dceru vídat, ale už nevíme co dělat, protože veškeré naše pokusy o návštěvy manželovy dcery jsou nám kladeny překážky ze strany prababičky. Když manžel se s ní chce na něčem domluvit tak mu hnedka zavěsí telefon, jen co se představí. U soudních jednaní se manžela nikdy neptali, jestli by svoji dceru chtěl vidět, protože prababička s prastrýcem vždy slíbí, že si dceru může manžel brát kdykoliv si dopředu zavolá. Moc prosíme o radu co máme dělat dál, už jsme zoufalí, manželovu dceru vídat chceme. Mohli by jste nám poradit kam máme jít a co pro to udělat, aby manželova dcera mohla trávit čas i se svým otcem a nebyli nám kladeny překážky pro tato setkání, koho máme oslovit Předem děkuji za odpověd, Simona

 

ODPOVĚĎ:
Váš manžel jako otec má samozřejmě právo stýkat se se svou dcerou, stejně tak manželovi rodiče mají právo vídat se se svou vnučkou. Doporučuji Vašemu manželovi a jeho rodičům, aby se na prababičku ještě jednou obrátili se žádostí o styk s upozorněním, že pokud jim nebude vyhověno, podají k soudu návrh na určení styku. Pokud dohoda s prababičkou nebude možná, bude se muset Váš manžel i jeho rodiče obrátit na soud s návrhem na úpravu styku. Vzory takového návrhu najde Váš manžel k dispozici na internetu nebo mu s jeho sepsáním může pomoci právník, nejlépe se specializací na rodinné právo. V návrhu doporučuji uvést zejména to, jak styk s dcerou (ne) probíhal, z jakých důvodů mu nebyl styk umožňován apod. V návrhu by měl Váš manžel uvést, jak častý a jak dlouhý styk by měl soud stanovit a kde a jakým způsobem bude docházet k předávání dcery. K návrhu je zapotřebí přiložit relevantní dokumenty (zejména rodný list) a navrhnout důkazy (např. výslech svědků). Stejným způsobem by měli postupovat manželovi rodiče. Návrh se podává k okresnímu soudu v místě bydliště dcery (vnučky), za jeho podání se neplatí žádný soudní poplatek.

Jakmile bude styk upraven soudně, bude muset prababička rozhodnutí soudu respektovat a manželovi i jeho rodičům styk s dcerou (vnučkou) umožňovat. Pokud by tak nečinila, mohl by jí soud uložit pokutu a v případě opakovaného bránění ve styku zahájit řízení o změně výchovného prostředí (svěření dcery do péče někoho jiného).

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Jak donutit opatrovníka aby půjčil dítě rodiči - opatrovník dítě zapírá že je nemocné nebo že má své aktivity
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.