Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

S bývalou přítelkyní máme devítiletého syna. Syna má v péči bývalá přítelkyně a já ho mám jednou za 14 dní pá-ne. Tento styk je stanoven soudně. Jedná se mi o to, že chci se synem o prázdninách k moři do zahraničí v již předem dohodnutém termínu, který jsme si domluvili po SMS zprávách. Po bývalé přítelkyni jsem chtěl, aby mi syna na dvě hodiny ve středu dala, abych synovi mohl udělat pas, jelikož ve dny, kdy ho mám, tak pas vyhotovit nejde.

Tento můj požadavek odmítla, kdy mi na to uvedla, že jí musím předem sdělit, kam se synem jedu a pak mi pas vydá. Jelikož se jedná o problémovou ženu, tak mám obavy, že mi pas jednoduše nevydá a já zůstanu se synem doma.
Jak se mám pojistit, aby k tomuto nedošlo, a má vůbec právo po mě chtít, abych jí sděloval, kam se synem do zahraničí jedu, když se jedná jen o dovolenou na pár dní? Jinak by mě ještě zajímalo, jestli může synovi zakazovat mobil, který jsem mu koupil na vánoce. Tento mi poslala zpátky, že ho může mít jen u mě? Dále by mě zajímalo, co vše mi musí má bývalá přítelkyně ohledně mého syna sdělovat. Třeba ohledně školního prospěchu mi sdělila, že mi jen ukáže u vchodu žákovskou knížku a to prý stačí. Jinak se mnou vůbec nekomunikuje. minimálně. Děkuji, Bořivoj

 

ODPOVĚĎ:
Bohužel s vycestováním dítěte do zahraničí musí souhlasit oba rodiče. Pokud by vycestování matka bránila, musel byste se se žádostí o nahrazení jejího souhlasu obrátit na soud.

Žádný zákon nestanoví, na jaké informace rodiče právo mají a na jaké konkrétně ne, obecně by se rodiče měli rozumně informovat o tom, kde se jejich dítě nachází. Stejné je to s mobilem, opět není zákonem stanovena jednoznačná odpověď, nicméně pokud jsou problémy i v takových realtivně banálních věcech, bylo by dobré se obrátit na sociální odbor, aby doporučil či nařídil nějakou formu rodinné terapie, aby za pomoci odborníků bylo rodičům vysvětleno, jak se mají ve vztahu k dítěti chovat tak, aby ho netraumatizovali vzájemnými rozepřemi.

Vy sám máte právo se ve škole na syna informovat, doporučila bych tedy nespoléhat se na matku, oslovit přímo učitelku a domluvit se s ní, jakou formou si informace o prospěchu syna zjišťovat. Stejné je to pak i se zdravotním stavem syna, kdy lze kontaktovat přímo lékaře.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Právo obou rodičů znát školní prospěch dítěte
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.