Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem samoživitelka 6 letého dítěte. Otec syna dlouhodobě nenavštěvuje, nejeví absolutní zájem, syn ho téměř nezná. Každý rok řeším dovolenou u moře. Syn má příjmení po otci, tedy se neshoduje s mým. V rozsudku od soudu mám, že je syn svěřen do mojí péče a styk s dítětem s otcem je po dohodě mezi rodiči. Každý rok ale naháním otce, aby se mnou šel na úřad podepsat ověřený souhlas s vycestováním - to je mimochodem jediná komunikace ohledně syna, kterou iniciuji já, protože potřebuji jeho podpis.

Nemohu tedy nikdy využít last minute zájezdy, nebo se jen tak sbalit se synem a jet do zahraničí na prodloužený víkend apod. Dočetla jsem se, že by místo souhlasu otce s vycestováním stačil přeložený rozsudek do AJ, že mám syna v péči. Tím pádem bych už nemusela otce nahánět a velmi by to usnadnilo naše cestování. Potřebovala bych tedy vědět, zda skutečně stačí mít přeložený a soudem ověřený rozsudek o péči a kdo by mi tento překlad mohl zhotovit? Případně jaké mám další možnosti, abych nemusela kontaktovat a neustále přemlouvat otce, abychom mohli prostě jezdit kdykoliv se nám to hodí, a ne neustále řešit, než objednáme zájezd, zda naženeme otce a podepíše laskavě souhlas, když se o syna jinak vůbec nezajímá?? Jde to prosím nějak ošetřit? Nechci se stěhovat nikam pryč, jen chci cestovat...v létě dovolená u moře, v zimě hory, přes rok poznávací zájezdy apod...neustálé žádosti o svolení někoho, kdo synovi nepopřeje ani k narozeninám mě unavují. Děkuji předem za pomoc. S pozdravem Nela.

 

ODPOVĚĎ:
Ano, stačí Vám rozsudek, že máte dítě v péči. Dříve se vyžadovaly souhlasy, ale aktuálně se již judikatura shodla na tom, že rozsudek o péči stačí. Přeložit ho můžete nechat u soudního tlumočníka, jejichž seznam naleznete na www.justice.cz. Pokud otec o dítě vůbec nejeví jakýkoliv zájem, je na zvážení, zda nepožádat soud o omezení či zbavení rodičovské odpovědnosti otce.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.