Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám dvě děti ve věku 8 a 12 let, které mám s expartnerem ve střídavé péči - týden a týden a to pouze na základě naši domluvy po rozchodu. Takto fungujeme už pět let (2018-2023). V poslední době si u starší dcery všímám, že by raději byla u mě a když se snažím, aby to otci navrhla, řekne, že se ho bojí a že by na ni byl naštvaný.

Jedná se hlavně o to, že otec má nově manželku, která však bydlí na Slovensku a dceři nevyhovuje tam neustále jezdit a měnit prostředí, i když to není tak často, i tak jí to vadí. Navíc si uvědomuji, že jde do věku, kdy potřebuje více mě. Je možnost získat soudně dceru do své péče s tím, že by otce mohla vídat častěji než jen jednou za 14 dní, ale zároveň aby to nebyl striktně týden a týden, na kterém otec zásadně trvá a i když jednou řekla, že k němu chce o dva dny později, byla z toho jeho děsná scéna. Otec dokáže zajistit jejich potřeby fyzické, ale myslím, že je potřeba zajistit i ty psychická. Jaká je šance na úspěch? Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Dokud nebude péče o děti upravena soudním rozhodnutím, je vše záležitostí dohody mezi Vámi a otcem. Ještě před samotným soudním řízením ale doporučuji pokusit se s otcem na změně dohodnout. Pokud si Vaše dcera netroufá navrhnout to otci sama, můžete si s ním o tom promluvit Vy, případně iniciovat setkání ve třech, pokud máte možnost potkat se osobně.
Jestliže s otcem nebude dohoda možná a Vaší dceři současný model nevyhovuje, jediným dalším řešením je podat k soudu návrhy na úpravu poměrů vašich nezletilých dětí. Vzory takového návrhu najdete k dispozici na internetu nebo Vám s jeho sepsáním mohou pomoci například pracovníci občanských poraden nebo oblastních charit, které zpravidla nabízí bezplatné právní poradenství. Návrh je zapotřebí podat k okresnímu soudu v místě bydliště dětí.
I když to není obvyklé, péče o obě děti může být upravena různě - například klasická střídavá péče u mladšího dítěte a výlučná péče s (rozšířeným) stykem pro otce u starší dcery. V případě starší dcery pak můžete navrhnout pevný styk - například 1 x za 14 dní - nebo volnější styk na základě dohody. Se stykem na základě dohody ale nemusí otec souhlasit, protože takový styk mu nezaručí, že uvidí straší dceru alespoň dvakrát měsíčně. Otec může na Váš návrh zareagovat tak, že podá k soudu svůj vlastní návrh, ve kterém může požadovat například to, aby i starší dcera byla svěřena do klasické střídavé péče. Bude pak záležet na soudu, jak oba návrhy posoudí a kterému z nich vyhoví.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.