Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.00 (2 hlasů)

Moje dcera žije nyní na Gozo /Malta/, kde se stará o 5 letého syna, který zde chodí do školy. Otec dítěte je také občan ČR. Syn se narodil v Brně. Rodiče spolu nežijí a otec nijak nepřispívá finančně, chtěl střídavou péči. Vzhledem k tomu, že dcera kvůli zaměstnání potřebuje občas hlídaní, tak na to přistoupila. Bylo to jenom jejich rozhodnutí a když začal v 5 letech chodit vnuk do školy musela podepsat souhlas o střídavé péči a zastupování.

Problém je nyní v tom, že přiletěla do Česka na dovolenou a taky navštívit dětského lékaře a nechat vnukovi udělat nové doklady apod. Otec dítěte jí dovolil pouze 7 až 10 dní na tyto věci, údajně kvůli škole, aby nezameškal a nyní na ni podal trestní oznámení pro únos po jednání na tamní sociálce. Přitom ho dcera informovala, že to všechno nestihne a taky díky covid opatřením i testu. Nyní se bojí vrátit, protože ji vyhrožuje, že ji nechá zavřít a vnuka si vezme do své výhradní péče, že to má z 90 % jisté. On žije na Gozu víc jak 15 let a je tam známý, hrál za ně fotbal. Samozřejmě se i lépe domluví. Dcera přicestovala s vnukem 6.1.2022 a pro pas pro vnuka byla 24.1.2022 s tím, že odletí dnes (31.01.2022) 26.1.2022. Od toho pondělí 24.1. ji neustále vyhrožuje policií a odebráním syna. Nevíme jak se proti tomu bránit. Děkuji za jakoukoliv pomoc a radu.

 

ODPOVĚĎ:
Ve věcech mezinárodních únosů dětí je klíčovým dokumentem haagská Úmluva o občanskoprávních aspektech mezinárodních únosů dětí z roku 1980. Dle této Úmluvy se za mezinárodní únos dítěte považuje neoprávněné (protiprávní) přemístění či zadržení dítěte mimo stát jeho obvyklého bydliště bez souhlasu druhého rodiče nebo soudu. Mezinárodním únosem je také zadržení dítěte v zahraničí na delší dobu, než se kterou druhý rodiči souhlasil. Obávám se, že tato druhá definice odpovídá situaci, ve které se ocitla Vaše dcera.
Jestliže Vaše dcera odcestovala se synem do České republiky za účelem vyřízení nových dokladů pro syna, musela víceméně předpokládat, že vyřízení dokladů bude trvat déle než zmíněných 7 až do 10 dní. Měla si tedy od synova otce vyžádat - nejlépe písemný - souhlas s vycestováním na delší dobu. Do budoucna doporučuji zvolit právě tento postup.
V tuto chvíli doporučuji Vaší dceři, aby se se synem co nejdříve vrátila se synem zpět na Maltu a aby otce dítěte co nejdříve informovala o datu návratu a důvodech zdržení. Pokud Vaše dcera ještě neodcestovala, doporučuji jí současnou situaci alespoň telefonicky zkonzultovat s Úřadem pro mezinárodně právní ochranou dětí - www.umpod.cz - jehož zaměstnanci by jí mohli poskytnout cenné rady. Jestliže už synův otec podal trestní oznámení, je zapotřebí počítat s tím, že situaci budou řešit orgány činné v trestním řízení. V takovém případě doporučuji Vaší dceři, aby spolupracovala, doložila příslušným orgánům/úřadům účel cesty do ČR - jako doklad, že se nejednalo o únos, by mohly posloužit právě nově zhotovené doklady - a aby pravdivě a podrobně zdůvodnila, proč pobyt v České republice trval déle, než původně zamýšlela.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.