Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Manželka mi vyhrožuje rozvodem, byla 9 měsíců na neschopence pro údajné zhroucení. Já se rozvádět nechci a naše dcery 5 a 9 let také nesouhlasí. Do jaké míry ovlivňuje rozhodnutí děti soudu, když si nepřejí, aby se rodiče rozvedli, zda to bere soud v potaz? Jaký nárok na byt má manželka, který byl pořízený v manželství, ale z prostředků získaných před manželstvím (manželka nedala na byt ani haléř)?

Lze ustanovit střídavou péči v případě, když jeden z manželů je v současné době v evidenci ÚP jako uchazeč o zaměstnání? Předem děkuji za odpovědi a přeji pěkný den. Bruno.

 

ODPOVĚĎ:
Jestliže Vaše manželství spěje k rozvodu, bude zapotřebí v první řadě vyřešit péči o děti a teprve poté podat k soudu návrh na rozvod manželství. Pokud byste se s manželkou dokázali na péči o dcery i vypořádání společného jmění manželů (SJM) dohodnout, jednalo by se o tzv. nesporný rozvod, kdy soud v podstatě jen schvaluje dohodu rodičů. Pokud se ale Vaše žena chce rozvést a Vy s rozvodem nesouhlasíte, bude se nejspíše jednat o tzv. sporný rozvod, při kterém soud zjišťuje příčiny rozvratu manželství, což může být pro oba manžele nepříjemné. Vaše dcery jsou ještě příliš malé na to aby soud bral jejich názor v úvahu - to, že Vaše dcery s rozvodem nesouhlasí, tedy nebude mít na rozhodování soudu žádný vliv.
Jak již bylo uvedeno výše, před podáním návrhu na rozvod manželství je zapotřebí vyřešit péči o Vaše dcery pro dobu po rozvodu manželství. Pokud Vaše žena chce o dcery pečovat, může podat k okresnímu soudu v místě jejich bydliště návrh na svěření dcer do své výlučné péče, Vy samozřejmě můžete učinit totéž. Soud pak bude rozhodovat, komu z vás svěří dcery do péče, může nařídit zpracování psychologických posudků apod. Samotná skutečnost, že je jeden z rodičů uchazečem o zaměstnání nevypovídá nic o jeho rodičovských dovednostech a schopnosti pečovat o děti - střídavá péče je určitě možná.
Až poté, co soud rozhodne ohledně péče o děti, může být podán návrh na rozvod manželství. Pokud se na vypořádání majetku dohodnete, soud schválí dohodu manželů. V opačném případě vás může soud rozvést aniž by rozhodl o rozdělení majetku - soud vás tedy může rozvést i bez vypořádání SJM. Co se týče bytu, pokud jste ho získal právním jednáním vztahujícím se k Vašemu výlučnému vlastnictví (jinými slovy, pokud jste ho pořídil za finanční prostředky, které byly Vaším výlučným majetkem), pak by byt neměl být součástí SJM a Vaše manželka na něj nebude mít nárok.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.