Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Prosím vás nyní o informace na několik otázek, které jsou závažné pro život mé dcery. Pokud se nyní chystáme s přítelem rozejít a on mi neustále vyhrožuje, že mohu okamžitě odejít, ale naši půlroční dcerku nesmím odvést s sebou. Pokud mám zajištěné bydlení v pronajatém bytě a dostatek financí na vedení dobrého života, mohu s dcerkou odejít ihned?

Kromě rodičovského příspěvku mám i pravidelně zajištěné finance od mých blízkých přátel, tudíž peněz je dost, se kterými jsem nyní podporovala i mého přítele. Jde o to, zda mohu dcerku vzít a odejít do cca 30 km vzdáleného města, dokud soud nerozhodne o tom, v čí péči dcerka bude? Partner rezolutně odmítá podepsat jakoukoliv dohodu, i přesto, že nemá čas, ani dost prostředků, aby se o dceru sám postaral. Předem mnohokrát děkuji za odpovědi na tolik otázek, již teď jsem Vám nesmírně vděčná za Vaši pozornost a případnou pomoc ve formě odpovědí. S úctou Marie.

 

ODPOVĚĎ:
Jako rodiče máte oba vůči dceři rodičovskou odpovědnost. To znamená, že oba máte stejné právo o dceru pečovat, vychovávat ji apod. Rodičovskou odpovědnost byste měli vykonávat v souladu se zájmy dcery a ve vzájemné shodě. Co se týče bydliště, pokud se budete stěhovat jen v rámci České republiky, pak se samozřejmě můžete s dcerou odstěhovat hned. Protože ale máte oba na dceru stejné právo, musíte počítat s tím, že Váš partner může kdykoliv usilovat o to, aby odvezl dceru zase zpět. Pokud tomu chcete předejít, můžete se zkusit obrátit na pracovníky orgánu sociálně-právní ochrany dětí (tzv. OSPOD), aby Vám při komunikaci s otcem pomohli. Pracovníci OSPOD by se mohli zhostit role prostředníka (mediátora) a pomoci uzavřít mezi vámi dohodu, která bude přijatelná pro obě strany. Jestli si přejete, aby dcera byla svěřena do Vaší výlučné péče, doporučuji (pokud jste to již neudělala) podat co nejdříve k okresnímu soudu v místě bydliště Vaší dcery návrh na svěření dcery do Vaší péče a na určení výživného. Vzory takového návrhu najdete k dispozici na internetu nebo Vám s jeho sepsáním mohou pomoci pracovníci OSPOD. Za podání návrhu se neplatí žádný soudní poplatek. Pokud soud Vašemu návrhu vyhoví, svěří dceru do Vaší péče, otci určí výživné a může stanovit i styk dcery s otcem. Rozhodnutí soudu budete muset oba respektovat a dodržovat. Odstěhovat se s dcerou do jiného města ale můžete ještě před rozhodnutím soudu.


  ► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Může matka opustit otce dítěte a odejít i s dítětem bez souhlasu otce dítěte?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.