Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Ráda bych se zeptala na osvojení dospělé osoby biologickým otcem. Jde o to, že když mi byly 4 roky (r. 1988), tak se moje máma rozešla s mým biologickým otcem (nebyli manželé) a našla si nového přítele. Mému tátovi v té době nebylo umožněno, aby se se mnou oficiálně stýkal. 2000 mě adoptoval mámin již současný manžel, se kterým měla 3 děti a který je již po smrti.

O této události můj táta neměl tušení. V současné době se naše rodinné vztahy konečně urovnaly a ráda bych ve svém rodném listě měla svého biologického tátu, který by byl také rád, už jen proto, že jsem jeho jediná dcera a on nikoho jiného nemá. Je tedy i v tomto případě možné osvojení dospělé osoby nebo lze náš vztah legalizovat jednodušší cestou? Děkuji, Žaneta.

ODPOVĚĎ:
Vzhledem k tomu, že chcete do rodného listu zapsat svého biologického otce, nemusíte jít cestou osvojení zletilého – touto cestou byste se musela vydat v případě, že byste chtěla, aby Vás osvojil někdo jiný než biologický otec.
V případě biologického otce bude pro určení otcovství dostačující souhlasné prohlášení o otcovství. Souhlasné prohlášení o otcovství činí společně matka a otec dítěte před soudem nebo před matričním úřadem. Pro určení otcovství není zákonem stanovena žádná lhůta, takže je možné tímto způsobem určit otcovství i ke zletilému dítěti. Pokud tedy s určením otcovství souhlasí i Vaše matka, může se společně s otcem dostavit na matriční úřad a učinit zde souhlasné prohlášení o otcovství. To je nejjednodušší možný způsob.
Pokud by Vaše matka s určením otcovství nesouhlasila, musel by Váš otec podat k soudu návrh (žalobu) na určení otcovství. Vzory takového návrhu (žaloby) najde k dispozici na internetu nebo mu s jeho sepsáním může pomoci advokát, nejlépe se specializací na rodinné právo. Žalobu musí obsahovat označen soudu, jemuž je určena, označení účastníků řízení (otec, matka a dítě) jménem, příjmením, datem narození a adresou bydliště. Dále v žalobě musí být stručně a srozumitelně vylíčeny skutkové okolnosti, musejí být navrženy důkazy (nejčastěji výslech svědků) a je třeba uvést i výrok, který má být soudem vydán. K žalobě by měly být přiloženy i podstatné důkazy (zejména rodný list dítěte), žaloba musí být podepsána a datována. Za podání žaloby se sice neplatí žádný soudní poplatek, ale v souvislosti se soudním řízením mohou oběma stranám vzniknout náklady (zejména tehdy, pokud soud nařídí provedení testů DNA), takže finančně i časově méně náročnou variantou je určitě souhlasné prohlášení o otcovství.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Zrušení otcovství dítětem, potomkem
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.