Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Je možné si vybrat konkrétní dítě z dětského domova, které si chceme osvojit nebo tuto možnost zákon neumožňuje? Jak dlouho trvá tato procedura? Děkuji, Herbert.

ODPOVĚĎ:
Osvojení (adopce) konkrétního dítěte z dětského domova je možné. Pokud o takovéto adopci uvažujete, doporučuji kontaktovat sociální pracovnici daného dětského domova a informovat ji o záměru si konkrétní dítě osvojit. Pracovníci dětského domova sice nejsou oprávněni Vám o dítěti poskytovat jakékoliv informace, ale mohou kontaktovat příslušný orgán sociálně-právní ochrany dětí a informovat jej o Vašem zájmu o adopci dítěte. Příslušný orgán sociálně-právní ochrany dětí ostatně můžete kontaktovat i vy sami – najdete jej na městském úřadě v místě Vašeho trvalého bydliště. V rámci tohoto orgánu působí pracovníci náhradní rodinné péče, do jejichž kompetence problematika adopcí spadá. Další postup bude záležet na tom, v jaké situaci se dané dítě momentálně nachází. Je totiž možné, že už může běžet soudní řízení o svěření dítěte do pěstounské péče či osvojení nebo o návratu dítěte k jeho biologickým rodičům. Jestliže se ale jedná o dítě, pro které se marně hledá náhradní rodina, bude Vaše cesta k adopci otevřená a pracovníci úřadu s Vámi dohodnou další postup.
Musíte počítat s tím, že celý proces bude trvat několik měsíců. Součástí řízení o adopci je totiž i tzv. předadopční péče, kdy je dítě před schválením adopce soudem nejméně po dobu tří měsíců v péči svých budoucích adoptivních rodičů.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.