Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Lze při zádosti o střídavou péči v době po rozvodu využít občas k pohlídání dětí na noční směnu babičku nebo přes den k vyzvednutí ze školy/školky placenou chůvu, příp. známé? Zkrátka bude soud zkoumat, jakým způsobem si hlídání zařídím? Děkuji, Karel.

ODPOVĚĎ:
Podmínkou střídavé péče není skutečnost, aby dítě trávilo nepřetržitě čas s některým z rodičů. Pokud to pracovní či jiné důvody vyžadují je samozřejmě možné nechat si dítě pohlídat příbuzným, sousedem, chůvou apod. Stejně tak je možné tyto osoby využít k vyzvednutí dítěte ze škol, z doprovod na kroužek. Jiné by to bylo v případě, že by se taková situace stávala pravidlem – tzn. Že by dítě trávilo přibližně stejnou nebo delší bodu s jinými osobami než se svým rodičem. V takové situaci by pak stálo za zamyšlení, zda je střídavá péče opravdu vhodná a pro dítě přínosná. Občasné pohlídání dítěte jinou osobou ale není překážkou střídavé péče a soud nebude zkoumat, zda ze školy vždy vyzvedáváte dítě Vy nebo někdo jiný.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.