Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Přítel žil v partnerském vztahu 12 let, ze vztahu vzešli 2 děti (dvojčata, aktuálně 5 let - autisti 3. stupně). Při těhotenství bývalé partnerky přítel pořídil byt včetně rekonstrukce, který zafinancoval, nechal ho napsat na přítelkyni, kdyby se mu něco stalo, aby nezůstala bez střechy nad hlavou. Při pořízení vozu pro partnerku jí hotově přispěl 100.000 Kč, bez dokladu.

Po narození dětí přítel vyřídil přídavky na děti ve výši 12.000 Kč měsíčně. Dále si bývalá přítelkyně uplatňuje slevy na daních, přítelovi slevy na děti nedovolí.
Expřítelkyně nedovolí příteli rozhodnout k jakým lékařům děti půjdou, nesmí je vzít mimo město, neexistuje, aby děti přespaly u nás doma, na druhou stranu neustále žádá o úhradů např. terapíí (4.000 Kč týdně) se kterými přítel nesouhlasí, nová navigace, tablet pro děti, fotoaparát, zimní gumy na auto atd. Děti vidí max 2 hodiny denně, kdy je smí alespoň vyzvednout ze školky a večer musí odvést zpět. Péči o děti nemají soudem upravenou. Rádi bychom požádali o střídavou péči o děti, nevíme, zda máme vůbec nějakou šandci. Bývalá přítelkyně je sama, my tvoříme pro děti pár. Jsou autisti, reagují na mne dobře. Bývalá přítelkyně je lékařka (ale je velmi labilní - každých 10 minut mění na danou situaci názor). Expřítelkyně začala vyhrožovat, že s dětmi odejde na Slovensko (oba jsou Slováci, děti se narodili v Česku) Můžeme děti vyzvednout ze školky a oznámit bývalé přítelkyni, že dnes (18.01.2016) nocují u nás? Má na to přítel jako otec právo? Prosím o radu, co s tím, jsme z toho nešťastní, děti pod vedením bývalé přítelkyně nemají žádný pevný řád. O děti, byť je to s nimi náročné přijít nechceme. Děkuji, Beáta

ODPOVĚĎ:
Dokud nejsou děti svěřeny do péče žádného z rodičů, mají vůči nim oba rodiče stejná práva. To znamená, že i otec dětí má právo s nimi trávit volný čas dle svého uvážení. Naopak jeho expřítelkyně nemá právo mu zakazovat, aby děti spaly u vás doma - děti u vás samozřejmě přespat mohou.
Vzhledem k tomu, že dohoda s přítelkyní ale bude velmi obtížná (na-li nemožná) doporučuji upravit péči o děti soudní cestou. Jestliže tedy máte zájem mít děti ve střídavé péči, rozhodně návrh k soudu podejte. Vzory návrhu najdete k dispozici na internetu nebo Vám s jeho sepsáním může pomoci advokát, nejlépe se specializací na rodinné právo. Návrh je zapotřebí podat k okresnímu soudu v místě bydliště dětí, za podání návrhu se neplatí žádný soudní poplatek. Důležitým předpokladem pro svěření dětí do střídavé péče je skutečnost, že rodiče jsou schopní komunikovat, spolupracovat a dohodnout se alespoň na základních věcech. Bude záležet na rozhodnutí soudu, jak celou záležitost posoudí.
Pokud by soud návrhu na střídavou péči nevyhověl, doporučuji soudní cestou upravit alespoň styk s dětmi. Tak bude jasné, kdy bude Váš přítel moci děti vídat a přítelkyně proti tomu nebude moci nic namítat a vašemu příteli ve styku s dětmi bránit.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.