Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Během manželství jsem na svém spořících účtu malými měsíčními částkami našetřila částku, která je určena na mimořádné platby, jako je oprava domu, auta, koupi nábytku apod. Musím manželovi úspory vyplatit, když vím, že nemají být na něco do společné domácnosti nýbrž je chce dát synovci, popřípadě si je chce v hotovosti ponechat pro sebe?

Manžel k účtu nemá dispoziční právo. Ale křičí na mě, že je můj právoplatný manžel a tudíž má na peníze právo. Můj důchod chodí na můj účet, ze kterého se platí všechny trvalé platby, i ty nasmlouvané na manžela, opravy, topivo, oblečení, obuv atd. Manžel účet nemá, důchod (a dříve plat) mu chodí v hotovosti, na společné trvalé platby ničím nepřispívá. Sice platí nákupy za potraviny a věci denní potřeby, ale jsou to "jeho" nákupy, na moje přání nebere ohled. Také mi odmítá zaplatit třeba za léky, kadeřníka či pedikúru. Teď přišel ještě s nápadem, že mu mám platit z mého důchodu výživné. Často mi proto nadává, ponižuje mě a vyhrožuje mi. Děkuji předem. Alexandra.

 

ODPOVĚĎ:
Bohužel i prostředky na běžných účtech, spořicích účtech, účtech penzijního spoření a připojištění jsou součástí SJM.
Na placení výživného z Vašeho důchodu by Váš manžel mohl mít nárok v případě, že by se dostal do finanční nouze. Zákon říká, že manželé a i bývalí manželé mají vůči sobě jistou vyživovací povinnost. Rovněž zákon zakládá celkem široký rozsah podmínek, které musí manžel či bývalý manžel splnit, aby měl na výživné nárok.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.