Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (2 hlasů)

Já s manželem a dospělým synem žijeme v bytě v osobním vlastnictví OV 3+1, který je ve společném jméní manželů, tedy SJM. Mohu pro případ rozvodu darovat mou polovinu synovi? Případně mohu-li já po darování nadále v bytě bydlet (věcné břemeno) do doby vyřešení náhradního bydlení?

Nebo lze vyjmout byt v osobním vlastnictví ze společného jmění manželů SJM pro snadnější průběh rozvodu a poté by byt byl na základě oboustranné dohody ve vlastnictví mě a manžela formou podílu? Děkuji, Elena.

ODPOVĚĎ:
Pokud nemáte SJM rozdělené či vypořádané, můžete část nemovitosti darovat vždy jen se souhlasem manžela. Řešením samozřejmě může být, že si SJM u notáře rozdělíte (zúžíte SJM) a pak se svým podílem můžete nakládat jakkoliv bez souhlasu manžela. Pokud byste svůj podíl na syna převedla a dále v bytě na základě věcného břemene bydlela, musel by se zřízením věcného břemene souhlasit i druhý podílník, jelikož podíly jsou ideální a věcné břemeno nelze zřídit jen k polovině bytu, resp. vážící se na podíl.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Darování poloviny bytu, domu, nemovitosti v SJM dceři, synovi, potomkovi, dítěti - postup, informace
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.