Počet stránek ve webu: 43.214

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Měla bych prosím dotaz ohledně splácení půjčky v případě rozvodu. Manžel si vzal půjčku na rekonstrukci našeho bydlení v době, kdy jsme ještě manželé nebyli. Je to půjčka bez zástavy nemovitosti. Ovšem rekonstrukci jsme prováděli v rodinném domě, kde majitelem jsem z poloviny já, z druhé poloviny můj táta. Jak se půjčka řeší v případě rozvodu?

Jsem na rodičovské dovolené s mladším synem (17 měsíců), starší má 4 roky. Já příjem cca 8.000 Kč. Manžel pracuje na HPP a má ještě i na vedlejší činnost živnost. Manžel 60.000 Kč. A dále bych se chtěla zeptat, zda v případě rozvodu si může odnést z bydlení veškeré vybavení, které zakoupil před manželstvím (veškeré spotřebiče, nábytek, apod.). Velice děkuji za odpověď. S pozdravem Pavlína.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud je půjčka vedená pouze na osobu manžela, nemá s Vámi nic společného a manžel ji musí hradit i po rozvodu sám. Nebude vůbec předmětem společného jmění manželů. Mohl by ale žádat polovinu investic do nemovitosti po Vás z důvodu, že bylo investováno do Vašeho výlučného majetku, resp. polovinu jeho nároku po Vás a polovinu po Vašem otci. Věci, které byly manžela a nejsou tedy předmětem společného jmění manželů, má manžel právo si odnést bez Vašeho souhlasu, neboť se jedná o jeho věci. Pokud jste na rodičovské dovolené, máte po manželovi právo žádat i soudně výživné na manželku.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.