Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Obracím se na Vás s prosbou, co mám udělat a jakým způsobem bude probíhat rozvod po mém podání návrhu, když manžel nebude souhlasit s prodejem našeho domu ve SJM a nemá na vyplacení poloviny již odhadnutého domu.   Ráda bych se se synem odstěhovala buď do pronájmu anebo do vlastního bytu, ale moje finance na to nestačí, abych platila 1/2 hypotéky a zároveň měsíční náklady na moje bydlení mimo trvalý pobyt.

Náklady na dům a další poplatky jsou vysoké a já nechci v tomto manželství nadále setrvávat a zadlužovat nadále sebe, potažmo syna. Hypotéka je na 10 let ještě.   Pokud se tedy nebude manžel majetkově schopen se mnou domluvit před rozvodem a doložit to, co bude následovat? Synovi bude v květnu 18 a chce být se mnou, nyní je internátu. Děkuji zatím, přeji hezký den.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud se s manželem nedohodnete na vypořádání majetku v SJM před rozvodem, soud vás rozvede i bez vypořádání majetku, ale tzv. sporným rozvodem a bude zjišťovat příčiny rozvratu manželství. Nicméně budete pravděpodobně rozvedeni a následně bude na Vás, abyste k soudu podala žalobu o vypořádání společného jmění manželů. Soud bude zkoumat, zda je nemovitost reálně dělitelná. Pokud nebude, pak bude soud zkoumat, kdo z manželů má možnosti a finanční prostředky na vypořádání druhého manžela a pokud zjistí, že ani jeden z manželů finance ani podmínky nemá, nařídí veřejnou dražbu. Tedy dům bude prodán ve veřejné dražbě, pokryty dluhy a výtěžek rozdělen mezi manžele. Pokud ještě návrh na rozvod podán není, pravděpodobně už nestihnete řešit svěření syna do Vaší péče a stanovení výživného, takže po rozvodu by si pak syn jako zletilý už musel případně sám k soudu podat žalobu o určení výživného na svou osobu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.