Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.00 (1 hlas)

Chtěla bych se zeptat na zápis nemovitosti do katastru. Manžel dostal darem od rodičů pozemek. V době manželství jsme na něm postavili dům (vzali jsme si na něj státní půjčku ze SFPI). Jak nejlépe situaci vyřešit? Předpokládám, že nejde zapsat na pozemek manžela dům ve SJM. Nebo pokud se mýlím, tak mě opravte. Takže mě napadají tyto varianty:

1) zapsat na katastr pouze manžela (při rozvodu by byl pozemek manžela a dům by se dělil na poloviny nebo k čemu se přihlíží? )
2) manžel by mi daroval 1/2 pozemku a na katastr by bylo zapsáno SJM (při rozvodu by se stavba i pozemek dělil na 1/2? )
Předem děkuji za vysvětlení problému. Margita.

 

ODPOVĚĎ:
Dle aktuální právní úpravy je stavba součástí pozemku. Stavební povolení i zápis nemovitosti do katastru se již provádějí tak, že jsou vedeny pouze na majitele pozemku. Tedy aktuálně by i dům byl zapsán pouze na manžela a musela byste prokazovat, kdy začal být dům stavěn, atd..., aby bylo prokazatelné, že je skutečně předmětem SJM. Tedy bych pro Vás rozhodně doporučila variantu, aby Vám manžel daroval polovinu pozemku (nebo ji vložil do SJM tzv. rozšířením SJM formou notářského zápisu) a dům by byl rovnou zapsán jako SJM. V případě rozvodu byste tak měla právo na polovinu domu i pozemku.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.