Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Chtěla bych se zeptat na problematiku při vyrovnání za nemovitost při rozvodu. Postavili jsme si s manželem cca před dvaceti lety (2000) malý domek, který je jako součást původní chaty jeho rodičů. Po celou dobu byla celá nemovitost psaná na rodiče manžela. Až někdy před třemi lety (2017) rodiče přepsali darovací smlouvou nemovitost i s pozemkem na manžela.

Manžel si ale asi před rokem a půl (nyní 9/2020) našel přítelkyni a nyní mi oznámil, že by rád byl s ní, ale zatím budou žít každý ve svém domku. Chtěl by ale, abych se v budoucnu odstěhovala. Prý mi pomůže s placením nějakého pronájmu. Já se svým příjmem si samostatné bydlení bohužel dovolit nemůžu. Musela bych si najít ještě další práci, abych to nějakým způsobem finančně utáhla. Bydlí s námi ještě dvacetiletý syn, který ještě studuje vysokou školu. Manžel řekl, že ten tady může bydlet dál, což syn samozřejmě vzhledem k situaci odmítá. Prosím, jak bych v takovém případě měla postupovat a mám šanci na nějaké vyrovnání pokud byla nemovitost postavena v manželství, ale byla napsaná na rodiče manžela a posléze pouze na něj? Moc děkuji a přeji hezký den. Vilma

 

ODPOVĚĎ:
V případě rozvodu máte právo na vypořádání za předpokladu, že se Vám podaří prokázat investice do nemovitosti. Tedy mít nějaké doklady, příkazy k úhradě nebo aspoň fotografie, jak nemovitost vypadala, než jste do ní začali investovat. Následně by hodnotu investic ocenil znalec a měla byste právo na polovinu investic do nemovitosti.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.