Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Rozvádím se a s manželem máme půjčku, která je z části splacená. Dohodli jsme se, že manžel bude platit půjčku a mně polovinu z částky, kterou je nutné splatit, odečte z částky, kterou mi musí zaplatit z odhadu bytu. Zbývající částku, kterou je potřeba splatit, jsme tedy rozdělili na půl, a moje půlka mi bude odečtena z vyrovnání majetku tedy z částky, která mi přísluší z ceny bytu.

Např. : cena bytu je 1.000.000 Kč. Půlka z ceny bytu, kterou by mi měl manžel vyplatit, je 500.000 Kč (jedná se čistě o odhad samotného bytu, nikoliv o věci v bytě), půlka z půjčky, kterou bych měla platit já, je 100.000 Kč. Z 500.000 Kč se mi odečte 100.000 Kč na splacení půlky půjčky. Protože jsme si z této půjčky pořídili i věci do domácnosti a tyto věci zůstávají v držení manžela, mám právo požadovat půlku z těchto věcí nebo finanční kompenzaci? Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Cenu věcí byste měli započíst do aktiv, tedy počítat nejen byt, ale i ony věci a následně počítat rozdíl nejen z ceny bytu, ale i věcí. Tj. máte právo požadovat polovinu hodnoty věcí nebo finanční kompenzaci, kterou byste měli spočítat dle aktuální ceny věcí.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.