Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.00 (1 hlas)

Během manželství manžel dostal darem od své matky polovinu chalupy - statku a druhou polovinu jsme vypláceli ze SJM jeho tetě. Dále jsme ze SJM platili veškeré opravy a investice (celé nemovitosti) + jsme oba celou nemovitost zhodnocovali vlastnoruční prací. Nemovitost byla původně v dezolátním stavu (neobyvatelná) a díky investicím a vlastnoručním opravám se zvedla její hodnota minimálně na dvojnásobek, možná více.

Nyní se rozvádíme, manžel tvrdí, že je chalupa jeho, že investice proběhly v době, kdy jsem byla na mateřské a finance zajišťoval on. Na vyplacení hodnoty dle odhadu nemá. Jeho právnička požaduje, abych doložila, jaké investice jsem ze svých vlastních peněz do chalupy vložila, že mi je manžel vrátí. S tím nesouhlasím. Ráda bych v rámci projednání vyrovnání při rozvodu navrhla, aby jednu polovinu převedl na naše 3 děti. Manžel má podle všeho v plánu nemovitost ihned po rozvodu prodat a peníze využít na své požitky. Také by mohl v budoucnu mít jinou rodinu a pak by se hodnota nemovitosti dělila v případě dědictví ještě na více osob. Chci tím zajistit, aby alespoň děti dostaly to, co by měly, pokud bychom se nerozvedli, tj. budoucí dědictví poloviny této nemovitosti. Jiný majetek nemáme, manžel všechny peníze utratil výhradně za své požitky, koníčky, oblečení atd. Mě ani dětem žádný majetek z manželství nezůstal. Mám šanci svůj nárok obhájit? Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud byste se dostali k soudu, tak bohužel svůj požadavek, byť je zcela pochopitelný, neobhájíte, neboť právně možný v rámci vypořádání SJM není. Pokud po rozvodu dochází k vypořádání majetku, vypořádává se pouze mezi manžely a žádný třetí subjekt, jako např. děti, do řešení nelze vtáhnout. Pokud manžel dostal polovinu chalupy darem a druhá polovina byla vyplacena v průběhu manželství tetě a šlo o peníze, které byly součástí SJM (bez ohledu, kdo je v průběhu manželství vydělal), pak tato druhá polovina je součástí SJM a v rámci dělení byste se měli minimálně o tuto druhou polovinu podělit rovným dílem. Pokud jde o investice do nemovitosti, ty je skutečně třeba prokázat. Jedná se ale evidentně o právně složitý případ a rozhodně doporučuji obrátit se na advokáta, jejichž seznam najdete na www.advokatikomora.cz.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.