Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dcera zvažuje rozvod za dlouhodobé týrání. Manžel má zapsané všechny nemovitosti včetně domu jen do svého výlučného vlastnictví. Jsou spolu 2013-2019 a dcera se stará o domácnost a dvě děti 6 a 1,5 roku. Před svatbou mu přispěla na stavbu a po svatbě ze svých úspor vybavovala postupně domácnost. Tato částka se vyšplhala až na 850 tisíc Kč. Manžel jí to nechce přiznat, protože nesjednali žádné smlouvy mezi sebou.

Navíc by chtěl v případě rozvodu polovinu ze stavebního spoření, které si již po druhé založila rok před manželstvím, které platí doteď. Také má sjednáno důchodové pojištění a po narození dcer založila i jim stavební spoření, že kterého chce manžel také polovinu. Má na tyto peníze ze stavebního spoření její a dětí nárok, jakožto i na důchodové pojištění? Sám si platí životní pojistku, ale tvrdí jí, že na to dcera prý nárok nemá. Také by chtěla vědět, zda ona má z části nárok nebo vyrovnání v případě rozvodu na dosud zaplacenou hypotéku? Její manžel, případě rozvodu chce, aby zbytek hypotéky splácely společně i když budou žít každý jinde. Za odpověď a radu moc děkuji, Sikulová.

 

ODPOVĚĎ:
Dobrý den,
každý manžel má právo na polovinu toho, co je hrazeno za manželství z peněz, které jsou součástí SJM, a to je příjem. Pokud by něco bylo hrazeno prokazatelně z peněz, které byly získány darem či dědictvím, tak na vyplacení druhý manžel právo nemá, ale pokud je hypotéka či pojistka hrazena z příjmů, má druhý manžel právo na polovinu investic. Tedy v tomto konkrétním případě má paní právo na polovinu splátek hypotéky i polovinu částky hrazené na životní pojištění, on zase na polovinu částek hrazených na její stavební spoření a důchodové pojištění. Stavebního spoření dětí se to netýká, to není předmětem vypořádání společného jmění manželů. Pokud na investice do jeho nemovitosti neexistuje doklad a nebude to možné prokázat, bohužel se paní peněz asi nedomůže.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.