Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem rozvedený od podzimu 2017. Žil jsem s manželkou a dětmi v rodinném domě, který manželka dostala darem od svého dědy před manželstvím. Po dobu cca. 15 let manželství se dům rekonstruoval a já jsem tam mimo svůj čas a úsilí nainvestoval cca. 1.500.000 Kč - výplaty, spoření, peníze od své matky, půjčka od zaměstnavatele.

Nyní bych rád dostal svůj podíl těchto prostředků co nejdříve zpět, abych se mohl znovu postavit na vlastní nohy. Mám na to právo? Manželka mi chce splácet 600.000 Kč po 2.500 Kč měsíčně. Mám s tím souhlasit? Prosím o radu co mám a jak mám dělat? Děkuji, Andrej

ODPOVĚĎ:
Na vrácení investic do nemovitosti máte samozřejmě právo, ale musíte výši investic prokázat. Pokud tedy máte doklady (příkazy k úhradě, svědky, výpisy z účtů, svědecké výpovědi) na to, abyste investice prokázal, mohl byste v rámci soudního řízení docílit i toho, aby byla manželce uložena povinnost Vám uhradit investice jednorázově. Pokud ale důkazy na prokázání investic nemáte, pak doporučuji do soudního řízení nevstupovat a respektovat, co manželka nabízí, neboť pokud byste neprokázal, soud by Vám nemusel přiznat vůbec žádnou náhradu.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Rozvod manželství a vrácení investic, nainvestovaných peněz jedním z manželů do bytu, domu, nemovitosti ve výlučném vlastnictví jednoho z nich
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.