Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

7/2018 po hádce manželka 8.7.2018 odešla bydlet k otci. Dne 18.7.2018 odeslala návrh na rozvod manželství v souladu s ustanovením § 755 č. 89/2012 Sb. Podepsal jsem souhlas tímto rozvodem. Následně jsem se dočetl, že je potřeba, aby manželé spolu nežili ve společné domácnosti déle jak 6 měsíců. Podepsal i majetkové vyrovnání a návrh na péči o syna.

Syna manželka nechává v mé péči. Nastala změna a navštívili jsme poradnu, psychologa. Mám pocit, že by manželství mohlo dále fungovat. Požádal jsem manželku o zpětvzetí návrhu na soud, ale odpověděla, že to mám podat sám. Mohu se bránit proti tvrzení, že ve společné domácnosti nežijeme déle jak 6 měsíců, ale tato informace není pravdivá. Její tvrzení v návrhu bylo ponecháno v textu z důvodu obejití ustanovení § 755. Může být za toto manželka trestána (pokuta atd.). Do posledního dne, to je 8.7.20018 jsme vedli normální rodinný život a to po všech stránkách včetně sexu. Je možné zrušit jednání o rozvodu anebo posunout jednání? Nebo zpětvzetí musí podat pouze strana navrhující? Nebo to mohu učinit já? Můžete zaslat a jak postupovat.

ODPOVĚĎ:
Pokud se jednalo o společný návrh na rozvod, můžete k soudu napsat, že s rozvodem nesouhlasíte, ovšem pokud se manželka nepřipojí, pak bude soud rozvod posuzovat jako tzv. sporný. Tam pak 6 měsíců společné domácnosti není třeba, ale soud zkoumá příčiny rozvratu manželství. Tj. v případě, že jste podávali společný návrh na rozvod, byste měli společně oba podat i zpětvzetí. Pokud podáte zpětvzetí pouze Vy, soud manželce Vaše zpětvzetí přepošle a bude ji žádat o vyjádření. Na základě tohoto vyjádření pak bude postupovat, jak uvádím výše - buď bude rozvod posuzovat jako sporný nebo řízení zastaví, pakliže bude manželka se zpětvzetím souhlasit.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Co když není splněna podmínka, že manželé spolu nežijí 6 měsíců - může soud rozvést manželství?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.