Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Od roku 2020 mám přiznán invalidní důchod 1. stupně. Jelikož jsem ale pracovala i v zahraničí (Anglii) mám zažádáno přes ČSSZ i tam o část důchodu. Bohužel výměr mám jen z Čech, ale z Anglie se za celou dobu nikdo neozval. Na ČSSZ jsem to už několikrát i urgovala, ale stále se nic neděje a já už nevím, kam se obrátit.

Jsem už bezradná. Nejhorší je ale to, že do budoucna to stejně budu potřebovat na výměr starobního důchodu protože jsem tam žila 10 let. Už si opravdu nevím rady. Nikdo a nikde mi není schopen poradit nebo pomoci. Můžete aspoň vy něco poradit? Děkuji Martina.

 

ODPOVĚĎ:
O důchod z Velké Británie je možné žádat prostřednictvím okresní správy sociálního zabezpečení (OSSZ) - je to nejjednodušší způsob, který odpovídá příslušným evropským nařízením. K žádosti je vhodné doložit zejména číslo sociálního pojištění, které Vám bylo v Británii přiděleno. OSSZ žádost o důchod neodesílá, ale postoupí ji České správě sociálního zabezpečení (ČSSZ). ČSSZ žádost zkompletuje, doplní a postoupí k vyřízení britskému nositeli pojištění, kterým je International Pension Centre v Newcastlu. V případě chybějících podkladů Vás britský nositel pojištění může kontaktovat přímo nebo prostřednictvím ČSSZ.

Z Vašeho dotazu bohužel nevyplývá, čím by mohly být průtahy při vyřizování žádosti o důchod způsobeny. Protože mohl nastat nějaký problém na britské straně, doporučuji kontaktovat přímo britského nositele pojištění s dotazem na stav vyřízení žádosti.

Newcastle Pension Centre
International Group
The Pension Service 11
Mail Handlig Site A
Wolverhampton WV98 1LW
webové stránky: http://www.thepensionservice.gov.uk/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.