Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Loni (2022) 2022 jsem skoro celý rok byla na podpoře z ÚP, tzn. od Úřadu práce ČR. Letos (2023) 2023 jsem po dlouhé době těžko našla práci a po měsíci v zaměstnání jsem měla zase obrovskou smůlu - autonehodu, kterou jsem nezavinila (vše mám od policie doloženo, ale viník ujel). Lékařka na rehabilitaci mi nabízí neschopenku na delší dobu, ale upřímně se ji bojím vzít a zůstat doma na nemocenské, protože jsem 2022 nepracovala, tudíž neplatila nemocenskou.

Můžete mi prosím poradit jak je to s výplatou nemocenské v mém případě, z čeho by se mi vyplácela (A ZDA VŮBEC) když jsem byla loni (2022) na podpoře. Moc děkuji za vysvětlení. Zdraví a příjemný den přeje Hermína.

 

ODPOVĚĎ:
Nárok na nemocenské dávky Vám vzniká současně se vznikem pojištěné činnosti (zaměstnání). Jestliže jste tedy stále zaměstnaná (nedošlo k ukončení zaměstnání například ve zkušební době) a Váš zdravotní stav to vyžaduje, nechte si bez obav vystavit neschopenku. Nárok na nemocenskou mít budete, a to i tehdy, když jste téměř celý loňský rok byla v evidenci úřadu práce. Prvních 14 dní pracovní neschopnosti Vám bude zaměstnavatel vyplácet náhradu mzdy za kalendářní dny a od 15. dne nemoci Vám bude nemocenské dávky vyplácet Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ). Výše nemocenské se Vám bude vypočítávat z platu dosahovaného ve Vašem současném zaměstnání.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.