Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem student VŠ (PVŠPS). Chystám se na studium v zahraničí (v Austrálii - https://www.sbta.com.au) mimo program Erasmu apod. Aktuálně v ČR pobírám sirotčí důchod, jehož podmínkou je (mimo hromadu jiných) právě studium. Ráda bych se zeptala, co přesně za dokumenty je potřeba dodat úřadu České správy sociálního zabezpečení ČSSZ, aby mi nárok na důchod nezanikl, až budu studovat školu tam.

Obracím se na MŠMT i ČSSZ, nikdo není schopen poradit. Nerada bych o peníze přišla, když student budu stále, ač v zahraničí. Nyní studuji magisterský obor. Tam budu studovat roční kurz Marketing. Moc děkuji za radu, Sára.

 

ODPOVĚĎ:
Pode zákona o důchodovém pojištění máte na sirotčí důchod nárok do té doby, dokud jste nezaopatřeným dítětem - nezaopatřenost dítěte se pak posuzuje podle zákona o státní sociální podpoře. Podle zákona o státní sociální podpoře jste nezaopatřeným dítětem po dobu, kdy se soustavně připravujete na budoucí povolání. Za soustavnou přípravu na budoucí povolání se přitom považuje i studium na středních nebo vysokých školách v cizině, pokud podle rozhodnutí Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) je postaveno na úroveň studia na středních nebo vysokých školách v České republice.
Potvrzení o rovnocennosti studia Vám po předchozí žádosti vydá právě MŠMT. Studium v zahraničí je pak zapotřebí oznámit České správě sociálního zabezpečení, kde bude nutné doložit potvrzení o studiu vydané zahraniční vysokou školou a potvrzení od MŠMT o uznání rovnocennosti. Podrobné informace o postupu podání žádosti o uznání rovnocennosti studia včetně příslušných formulářů najdete na webových stránkách MŠMT - zde: https://www.msmt.cz/vzdelavani/vysoke-skolstvi/posouzeni-studia-na-vysoke-skole-v-cizine?lang=1

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.