Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Končí mi pracovní smlouva na dobu určitou k datu 30.9.2022. Se zaměstnavatelem proběhla domluva, že nebudeme smlouvu prodlužovat (nezvládám práci v plném rozsahu kvůli těhotenství). S lékařem jsem domluvená, že od 29.9.2022 přecházím na nemocenskou až do mateřské, která mi začíná 5.12.2022. Můj dotaz: Když mi končí smlouva a budu na nemocenské, musím se hlásit na ÚP?

A pakliže ano, co to pro mě znamená z dlouhodobého hlediska - nepočítá se mi to na důchod? Ptám se, zda raději žádat (ochotného) zaměstnavatele o prodloužení smlouvy a přitom být na nemocenské. Děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud dojde k ukončení pracovního poměru v době, kdy jste na neschopence, tak tím nárok na nemocenské dávky nezaniká.
Tj. vaše pracovní neschopnost pokračuje i dále, a dostáváte nemocenské dávky stejně, jaké v době kdy jste byli zaměstnáni. Nic se pro vás nemění. Můžete proto jít na nemocenskou ještě před ukončením pracovního poměru.
Ochranná lhůta u nároku na nemocenské trvá také 7 kalendářních dní od zániku pojištění. Na nemocenskou tedy můžete jít i po skončení pracovního poměru. V případě ochranné lhůty nám ale náleží nemocenská až od 15. dne pracovní neschopnosti, protože prvních 14 dní nám náleží náhrada mzdy od zaměstnavatele. Ale protože nárok na náhradu mzdy od zaměstnavatele máme pouze po dobu trvání našeho pracovního poměru, tak za prvních 14 dní náhradu mzdy již neobdržíme, protože v této době už žádného zaměstnavatele nemáme.
Na úřad práce se v takovém případě není možné registrovat, protože jste práce neschopná, nejste připravena začít případně pracovat.
Je však třeba pro jistotu situaci konzultovat s úřadem práce, resp. vznik této situace tam oznámit.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.