Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V současné době (10/2021) jsem na neschopence. K 31.10.2021 mi byl ukončen pracovní poměr na dobu určitou. Přestože jsem těhotná, v případě doby určité to prý lze. Tomu rozumím. Nicméně v polovině prosince 2021 (termín porodu 28.01.2021) budu nastupovat na mateřskou dovolenou.

Můj dotaz zní. Za prvé je pravda, že ačkoli mi v říjnu končí PP v listopadu a prosinci mi i tak bude vyplacena nemocenská ačkoli již státem, aniž bych se musela někde hlásit? Na ÚP mi dnes (26.10.2021) řekli, že pokud jsem na neschopence, tak za nimi nemusím. A dále dle mých informací i přes to, že PP končí k 31.10.2021, mám nárok žádat o mateřskou zaměstnavatele, jelikož v prosinci se stále vejdu do ochranné lhůty. Nicméně paní účetní tvrdí, že můžu zažádat jen měsíc po ukončení PP. Kde je tedy pravda a jak mám nyní postupovat? Moc děkuji za Vaši odpověď Nina.

 

ODPOVĚĎ:
Pracovní poměr sjednaný na dobu určitou končí uplynutím této doby, a to i v případě, že jste nyní v dlouhodobé pracovní neschopnosti - Váš pracovní poměr skončí k 31.10.2021. Co se týče nemocenské, její výplata není omezena trváním pracovního poměru. Nemocenská Vám tedy bude vyplácena i po skončení pracovního poměru (v listopadu a prosinci), potvrzení o trvání dočasné pracovní neschopnosti (tzv. lístky na peníze) budete i nadále odevzdávat Vašemu bývalému zaměstnavateli. Během dočasné pracovní neschopnosti se na úřadě práce evidovat nemůžete, takže se nikde hlásit nemusíte.
Co se týče peněžité pomoci v mateřství (PPM neboli mateřské), pro nárok na PPM je zapotřebí splnit zejména dvě podmínky: být během uplynulých dvou let před nástupem na mateřskou dovolenou nemocensky pojištěná (zaměstnaná) alespoň 270 kalendářních dní a být zaměstnaná i v den nástupu na mateřskou dovolenou nebo být v tzv. ochranné lhůtě. Ochranná lhůta činí nejdéle 180 kalendářních dní od skončení posledního zaměstnání. Je-li poslední zaměstnání kratší než 180 dní, je ochranná lhůta stejně dlouhá jako toto zaměstnání. Informace Vaší účetní - že můžete žádat o PPM jen měsíc po skončení zaměstnání - by byla pravdivá pouze tehdy, pokud by Vaše současné zaměstnání trvalo jen jeden měsíc. Pokud jste zaměstnaná déle, můžete o PPM žádat, protože budete v ochranné lhůtě. Formulář žádosti o PPM Vám vydá Váš gynekolog. Vy jej předáte Vašemu bývalému zaměstnavateli, který ho s potřebnými údaji odešle okresní správě sociálního zabezpečení (OSSZ), která Vám bude PPM vyplácet.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.